20 Juli 1992 Sehidi Events Kontakt Biscani Team Impressum

News

Cetvrtak, 22. Septembar 2011
Zahtjev za rješavanje problema strujnih udara

Elektrokrajina Banja Luka
Predmet: Zahtjev za rješavanje problema strujnih udara i obaranja napona na podrucju Biscana

Poštovani
vec duže vrijeme traju pritužbe gradjana sa podrucja Bišcana u vezi sa strujnim udarima na niskonaponskoj mreži i padovima napona, koji su uzrokovani stavljanjem u pogon djela opreme u pekari Princ.
Nakon provjere navedenih cinjenica na terenu, od strane ovlaštenih radnika RJ Elektrodistribucije Prijedor utvrdjeno je da su primjedbe potrošaca sa podrucja Biscana opravdane, odnosno da se za vrijeme rada navedene opreme u pekari, na mreži dešavaju padovi napona koji uzrokuju pregaranje uredjaja u domacinstvima sa tog podrucja Biscana.
Informišemo vas da ste u roku od petnaest dana dužni odkloniti nedostatke na postrojenju ili iskljuciti iz pogona spornu opremu, kako bi se omogucilo nesmetano snadbijevanje potrošaca elekticnom energijom na podrucju Biscana i o tome dostaviti pismenu informaciju u RJ Elektrodistribuciju Prijedor.
U slucaju da nedostaci nebudu otklonjeni ili oprema iskljucena sa niskonaponske mreže, u datom roku, RJ Elektrodistribuciju Prijedor ce u skladu sa clanoom 98 stav 3 opci uslova za isporuku i snadbijevanje elektricnom energijom izvršiti obustavu isporuke elektricne energije pekare Princ u Bišcanima.

Dostavljeno: Mjesna zajednica Biscani, Pekara Princ

Srdacan pozdrav TR RJ Drasko Ljubicic Elektrokrajina Banja Luka

Cetvrtak, 22. Septembar 2011
Rang-lista FIFA: BiH na 22 mjestu

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine zauzima 22. poziciju na novoj rang-listi FIFA, cime je napredovala za cak 17 mjesta. Tako su izabranici Safeta Sušica zabilježili najbolji plasman u historiji. Prethodno je bh. državni tim bio najbolje plasiran u augustu 2007. godine na 25. mjestu u vrijeme kada je selektor bio Fuad Muzurovic.
Ogroman napredak našoj reprezentaciji donijele su dvije uzastopne pobjede protiv Bjelorusije. Trijumfi u Minsku i Zenici, osim napretka na listi FIFA, otvorili su BiH vrata baraža, ako savlada Luksemburg u Zenici. U slucaju pobjeda protiv Luksemburga i Francuske u Parizu, naša selekcija izborila bi prolaz na Europsko prvenstvo naredne godine u Ukrajini i Poljskoj kao prvoplasirana iz grupe D.
Španija se vratila na vodecu poziciju nakon mjesec dana vladavine Holandije, koja se sada nalazi na drugom mjestu. Treca je Njemacka, dok je Urugvaj napretkom na cetvrto mjesto ostvario najbolji plasman u historiji.
Od selekcija iz kvalifikacione grupe D najbolje plasirana je Francuska na 12. mjestu i jedina je bolja od BiH, Rumunija je 49, Bjelorusija 56, Albanija 71, a Luksemburg 114.

Rang-lista FIFA: 1. Španija 1.605 bodova, 2. Holandija 1.571, 3. Njemacka 1.290, 4. Urugvaj 1.184, 5. Portugal 1.158, 6. Italija 1.142, 7. Brazil 1.132, 8. Engleska 1.089, 9. Hrvatska 1.057, 10. Argentina 1.024... 12. Francuska 956... 22. BiH 839... 49. Rumunija 584... 56. Bjelorusija 554... 71. Albanija 474... 114. Luksemburg 284.

Cetvrtak, 15. Septembar 2011
Koga je vijest o strijeljanju u Libiji uznemirila

Medju placenicima koji se vec nekoliko mjeseci u Libiji bore na strani Muamera Gadafija, a koji su iz Srbije na samom pocetku rata organizirano otišli u Libiju, najviše je nekadašnjih pripadnika samostalnih jedinica koji su 1992. i 1993. bili unajmljeni za izvršenje masovnih zlocina u Podrinju, saznaje Dnevni avaz.
Medju tim placenicima ima i pripadnika zloglasnog 10. diverzantskog odreda koji su 1995. godine bili glavni egzekutori srebrenickih zarobljenika.
"Avazov" izvor iz Zvornika blizak policijskim krugovima manjeg entiteta, koji nam je još u prvim danima rata u Libiji posvjedocio da su putem organizatora iz Srbije iz nekoliko pogranicnih zvornickih sela regrutirane desetine dobrovoljaca koji su otišli u Libiju, jucer nam je potvrdio da je vijest o strijeljanju dobrovoljaca u Libiji, medju kojima i 12 Srba, izazvala vidljivu nelagodu medju pojedinim Zvornicanima.
Znam da je nekolicina ljudi iz Zvornika proteklih dana išla u Loznicu kako bi dobili informacije o identitetu strijeljanih. Javno se prica da od beogradskih organizatora koji su regrutovali dobrovoljce za rat u Libiji sada nema ni traga ni glasa.
U Zvorniku se vec nekoliko mjeseci ništa ne zna o dvojici brace za koje se znalo da su ucestvovali u strijeljanju Srebrenicana, a za koje njihovi rodjaci tvrde da su "dobili posao u Gvineji".
Na pitanje u kojoj Gvineji, niko od njih nije znao odgovoriti - tvrdi naš sagovornik.
Pogubljenje 12 srbijanskih placenika u Libiji, srbijanskim medijima potvrdio je i jedan od pobunjenickih komandanata iz Misurate.
Medju likvidiranima je i devet Hrvata i 11 Ukrajinaca te jedan broj Kolumbijaca. U Srbiji nema nema zvanicne informacije o identitetu pogubljenih dobrovoljaca.

Cetvrtak, 15. Septembar 2011
Karadžic priznao zlocine nad Bošnjacima i Hrvatima u Sanskom Mostu

Ratni zlocinac Radovan Karadžic na nastavku sudjenja pred Tribunalom u Haagu kazao je da su u proljece i ljeto 1992. godine pocinjeni zlocini nad Bošnjacima i Hrvatima u Sanskom Mostu, ali ih je pripisao “paravojskama koje su se otele kontroli”.
Tokom unakrsnog ispitivanja svjedoka Mirze Karabega, Karadžic je citirao dokument Centra javne bezbjednosti (CJB) Banja Luka, koji je sacinjen 14. augusta 1992., u kojem se navodi da “paravojske, koje su se otele kontroli, izazivaju eksplozije u nesrpskim objektima, te napadaju, pljackaju i ubijaju Bošnjake i Hrvate kako bi ih natjerali da odu iz Sanskog Mosta”.
Karadžic je sugerirao svjedoku da dokument pokazuje da srpske vlasti “nisu mogle kontrolirati paravojske”.
“Vi sada iznosite da je svega toga bilo, a šta su oni sve uradili od maja 1992. godine... Pa, vi ste to do sada negirali”, odgovorio je Karabeg, koji je do hapšenja u maju 1992. bio predsjednik opcinske vlade u Sanskom Mostu, kao predstavnik Stranke demokratske akcije (SDA).
Karadžic je kazao da dokument ukazuje na to da “srpske vlasti potvrdjuju da dva mjeseca divljaju paravojske i traže njihovo ukidanje”. Optuženi Karadžic je tvrdio da su Srpske odbrambene snage (SOS), za koje je svjedok kazao da su stajale iza serije bombaških napada na objekte Bošnjaka i Hrvata, krajem maja 1992. napustile grad pošto ih je “vlast stisnula i prinudila da odu”.
Medjutim, Karabeg je ostao pri iskazu da je na celu SOS-a bio zvanicnik Srpske demokratske stranke (SDS) Tomo Delic, koji je u razgovorima “obmanjivao” predstavnike SDA da ce ekstremisti biti suzbijeni.
Karabeg je sa svjedocenjem zapoceo 13. septembra, kada je kazao da su srpske snage protjerivale bošnjacko i hrvatsko stanovništvo iz Sanskog Mosta i okolnih sela. Svjedok je opisao i nezakonito pritvaranje i zlostavljanje nesrba u policijskoj stanici u Sanskom Mostu i zatocenickim centrima Betonirka i Manjaca, gdje je bio od juna do oktobra 1992. godine.
Karabeg je potvrdio da je Zelenih beretki bilo u selima Vrhpolje i Hrusto, uz napomenu da je to bila Teritorijalna odbrana (TO) u koju su se Bošnjaci “samoorganizovali”.
Na Karadžicevu sugestiju da su Zelene beretke “išle u ofanzivu na srpska sela”, svjedok je odgovorio: “Pa vi ste napali citav Sanski Most, ispresijecali ga i proglasili srpskim Sanskim Mostom”.
Karabeg je pozvao optuženog da mu navede ime “jednog Srbina ubijenog u Sanskom Mostu”, a on ce njemu “navesti desetine i desetine Bošnjaka koji su ubijeni”. U jednom trenutku, svjedok je kazao da je u gradu ubijeno 758 gradjana nesrpske nacionalnosti.
Avaz

Srijeda, 7. Septembar 2011
Rezultati D grupe: Rumunija remizirala, otvoren nam je put u baraž

U grupi D kvalifikacija za Evropske prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini pored utakmice u Zenici i trijumfa naše reprezentacije nad Bjelorusijom, golom Misimovica u 87. minuti, odigrana su još dva susreta.
Luksemburg je veceras bio bolji od Albanije rezultatom 2:1. Golove za prvu pobjedu Luksemburžana u ovim kvalifikacijama postigli su Bettmer u 27. i Joachim u 78. minutu, dok je jedini gol za Albaniju djelo Bogdanija u 64. minutu.
U drugoj utakmici Rumunija je na svom terenu remizirala sa Francuskom rezultatom 0:0. Ovaj rezultat našoj reprezentaciji ostavlja otvorena vrata za baraž, jer cemo pobjedom nad Luksemburgom kod kuce osigurati drugo mjesto u našoj grupi.
U narednom kolu reprezentacija BiH 7. oktobra docekuje Luksemburg, dok cetiri dana kasnije gostuje Francuskoj.

Tabela:

1. Francuska 8 5 2 1 11:3 17
2. BiH 8 5 1 2 11:7 16
3. Rumunija 8 3 3 2 10:6 12
4. Bjelorusija 9 3 3 3 6:5 12
5. Albanija 8 2 2 4 6:10 8
6. Luksemburg 9 1 1 7 3:16 4

Preostali mecevi:
- 7. oktobra: BiH - Luksemburg, Rumunija - Bjelorusija, Francuska - Albanija
- 11. oktobra: Albanija - Rumunija, Francuska - BiH.

Ponedeljak, 29. August 2011
Bajram Šerif Mubarek Olsun

Ugodne i bericetne Bajramske blagdane želimo svim muslimanima širom svijeta. Upucujemo dovu Allahu Dž. Š. da nam svima podari srecu, napredak, zajednicku suradnju i blagostanje.Molimo Ga da našim Bišcancima i Bišcankama podari još više sloge i jedinstva i da nam pomogne u obnavi našeg mjesta. Želimo vam da sljedece dane provedete sa svojima obiteljima u veselju i zdravlju i u to ime Bajram Šerif Mubarek Olsun.

BT

Ponedeljak, 29. August 2011
Bajramska cestitka reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerica

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Ceric uputio je danas bajramsku cestitku povodom sutrašnjeg Ramazanskog bajrama.
Draga braco i sestre,
Nakon jednomjesecnog posta, najuzvišenijeg ibadeta u islamu, nakon iftara i sehura, nakon teravija i ramazanskih sijela, nakon Lejletu-l-bedra i Lejletu-l-qadra, nakon što se duša napunila vjerom i srce nakon što se ispunilo željom da dosegne Allahov rizaluk, dolazi nam Bajram, sutra 1. ševvala, 1432., odnosno 30. augusta, 2011. po Miladu.
Ovogodišnji ramazan ostat ce upamcen po dugim i vrucim danima, po punim džamijama na teravih-namazima i po velikom prisustvu omladine na nocnom kijam-namazu u blagoslovljenoj noci, Lejletu-l-Qadra.
Ramazan ove godine pamtit cemo i po dobrom srcu naših ljudi, koji su za gladnu Somaliju ukupili oko cetristo hiljada maraka, kao i po mnogim domacim humanim akcijama da se gladni nahrane, da se nezbrinuti zbrinu te da se ne zaboravi komšija za kojeg se moramo brinuti kao uvjet valjanosti naše vjere.
U ovom ramazanu cetvrti šart islama - zekat bolje je shvacen nego i kad ranije i Bejtu-l-mal je prihvacen kao briga svih vjernika. Stoga, Allahu Milostivi blagoslovi svakog onog koji je vec izdvojio ili ce izdvojiti iz svog imetka zekat za potrebe naše zajednice. Bože, ocisti njegovo srce i ruke od harama, uvecaj njegov imetak, obradij ga, Bože, željenim uspjesima i podari njemu i njegovoj porodici zdravlje i srecu u životu.
Ucim dovu Uzvišenom Allahu da primi post postacima i da blagoslovi sadeqatu-l-fitr svima koji su vec dali i koji ce to dati prije sutrašnjeg bajram namaza.
Sa tim mislima, svima vam od srca želim sretan Bajram, moleci dragog Allaha, dž.š., za vaše zdravlje i uspjeh u životu i radu. Posebno želim Bajram cestitati prognanim, bolesnim i nemocnim s dovom Stvoritelju Uzvišenom da im bude na pomoci!
S osobitim željama Bajram cestitam našoj braci u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji, te bošnjackoj dijaspori i svim muslimanima u svijetu s rijecima:
Bajram šerif mubarek olsun!

Nedelja, 28. August 2011
Pokretanje Akcije za Turbe na Šehidskom Mezarju

Pozdrav i Sellam za naše drage i cjenjene Džematlije te ostale posjetioce naše internet stranice. Džematski Odbor je dana 29 Jula 2011 održao sastanak nakon Džuma-Namaza. Na tom sastanku je donesena odluka da se pocnu pripreme za pokretanje Akcije za Turbe na Šehidskom Mezarju. Na istom sastanku donesena je odluka da se izabere novi organizacioni Odbor koji ce voditi ovu Akciju što je i uradjeno. Novi Odbor za Akciju „Turbe“ sastoji se od Odbora Akcije 100 koji je vec uspješno vodio 4 Akcije i Odbora Džemata Biscani. Pošto je trenutno i dalje u toku Akcije 100 Sloboda a da se donatori nebi preopteretili financijskim izdatcima donesena je odluka da se sa Akcijom Turbe pocne pocetkom iduce godine. Svi oni koji imaju idejna rješenja, prijedloge i sugestije povodom ove Akcije mole se da sve dostave novoizabranom odboru do kraja novembra 2011 godine. U Bišcanima se možete obratiti Mirsadu Duratovicu a u Njemackoj Feridu Kadicu(tel. 0049226149683) ili direktno na biscani.eu (email biscani@biscani.eu).
Na sastanku je takodjer predloženo da se oba spomenobilježja Sloboda i Turbe po mogucnosti skupa završe i otvore. Po završetku ovih Akcija planirano je svecano Otvaranje jednog kompletnog komlexa koje bi se medijski propratilo. Prijedloge da se ovo Otvaranje održi 20 Jula 2012, tj. na 20-godišnjicu stradanja stanovništva Lijeve Obale Sane novoizabrani Odbor je odbacio iz više razloga. Prvi i najvažniji je da se na taj dan obavljaju kolektivne Dženaze našim Šehidima. Drugi razlog je da se uredjenje Spomen Parka sa šetalistem, klupama i svim što ide s time nemože uraditi u tako kratkom vremenu. Na ovom sastanku Džematski Odbor je ponovo skrenuo pažnju na ponašanje prilikom obilaženja Mezarja i okoline Mezarja. Konzumiranje alkohola u okolini Šehidskih Mezarja je strogo zabranjeno kao i dizanje bilo kakvih objekata u blizini istoga što neodgovara islamskim propisima.

Novoizabrani Odbor Akcije Turbe:

Ferid Kadic
Mirsad Duratovic
Prof. Sefik Mrkalj
Sabit Kekic
Dipl.Tech. Senaid Kadiric
Fajko Porcic
Dipl.Tech. Fikret Kadiric
Suad ef. Kazaferovic
Saud Kadiric
Dzevad Porcic

Novoizabrani Odbor se nada dobroj saradnji, velikom odzivu naših majki, sestara, brace, oceva i sinova od naših Šehida. Posebno se nadamo odzivu onih koji dosada nisu uzeli ucešce u dosadašnjim Akcijama. Ova Akciji za izgradnju Turbeta trabala bi da bude jedna od najuspješnijih jer se radi o našim Šehidima.

Esellamu Alejkum
Džematski Odbor-Biscani

Ponedeljak, 22. August 2011
IZ u BiH upozorava na lažne blokove za zekat

Na osnovu informacija dobijenih od clanova Islamske zajednice, Ured za zekat Rijaseta Islamske zajednice u BiH upozorava muslimane u domovini i dijaspori da su se pojavile osobe koja prikupljaju zekat i sadekatu-l-fitr na lažne, falsificirane blokove Islamske zajednice, javila je danas MINA.
Ured za zekat pozvao je muslimane da prijave ovakve slucajeve svojim imamima u džematima ili direktno Uredu za zekat i da ne nasjedaju na pokušaj prevare.
Nakon pojave pojedinaca i odredjenih udruženja koja, protivno šerijatskim propisima, pokušavaju da zbune muslimane i prikupe sredstva zekata i sadekatu-l-fitra za neke svoje potrebe, sada imamo i pojavu još drasticnijeg kršenja, ne samo islamskih propisa, vec i kriminalnih radnji odredjenih osoba.
Iz MINA-e podsjecaju da je jedino ispravno ispunjenje obaveze davanja zekata i sadekatu-l-fitra, davanje putem blokova za zekat i sadekatu-l-fitr, koje štampa Islamska zajednica u BiH i koji se mogu naci u svakoj džamiji u BiH kao i u bošnjackoj dijaspori, kod imama i osoba koje su ovlaštene da vrše prikupljanje.
Ured za zekat izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim aktivnosti na promociji i prikupljanju zekata i sadekatu-l-fitra.
Ove godine, posebno tokom mjeseca ramazana, mnogo je vece interesiranje muslimana za nacin izvršavanja obaveze obracunavanja i davanja zekata i sadekatu-l-fitra, a dosadašnji rezultati ukazuju i na povecanje prikupljenih sredstava datih kao zekat i sadekatu-l-fitr u Bejtu-l-mal Islamske zajednice u BiH, u odnosu na prethodne godine.

Nedelja, 21. August 2011
Obilježeno 19 godina od masakra na Koricanskim stijenama

Puštanjem u provaliju 250 ruža, simbolizirajuci tako pad nevinih ljudi, citanjem njihovih imena i odavanjem pošte stradalih, porodice ubijenih, njihovi prijatelji i logoraši bivših prijedorskih ratnih logora danas su na Koricanskim stijenama obilježili 19 godina od stradanja više od 200 prijedorskih civila nesrpske nacionalnosti, javio je dopisnik Agencije ONASA.
Na Koricanskim stijenama su 21. augusta 1992. godine na zvjerski nacin ubijeni logoraši iz tadašnjeg logora Trnopolje, a prema podacima Haškog tribunala tada je ubijeno više od 200 osoba razlicite životne dobi, dok Udruženje Prijedorcanki "Izvor" raspolaže podatkom da je stradalo 180 osoba.
U ovom masakru 12 osoba je preživjelo strijeljanje i pad u provaliju. Posmrtni ostaci vecine ubijenih još nisu pronadjeni, a do sada su ukopani posmrtni ostaci 62 osobe, ubijenih Prijedorcana i dvije osobe iz Kotor-Varoša.
Za ovaj zlocin je do sada optuženo 14 prijedorskih policajaca, od kojih su cetvorica priznala njegovo izvšenje i nalaze se na izdržavanju kazni, petorica su u žalbenom postupku nakon izrecene pravosudne presude, a protiv ostalih se još vodi sudski postupak u Sudu BiH.
Porodice ubijenih nezadovoljne su radom Haškog tribunala i domaceg pravosudja, jer smatraju da je u izvršavanju zlocina ucestvovao znatno veci broj osoba od broja procesuiranih. Posebno su nezadovoljni izrecenim kaznama osobama za pocinjeni zlocin i isticu da su njihovim visinama dodatno povrijedjene žrtve i njihove porodice, a nagradjeni pocinioci. Oni su nezadovoljni i time što Opština Skender Vakuf ne dozvoljava da se podigne spomen-obilježje ubijenim na Koricanskim stijenama, a narocito su ogorceni što gradjani pomenute opštine mjesto gdje su stradali njihovi najmiliji pretvaraju u deponiju smeca.
Avaz

Utorak, 16. August 2011
Ramazanski iftari


U srijedu 03.08.2011 ili 03.Ramazana 1432 H.G. održan je omladinski iftar ispred Džamije u Bišcanima. Organizaciju iftar proveo je BT a novcano podržao pored Bišcaniteam-a, Muharem Kadic i Total Plus kojima se ovom prilikom zahvaljujemo.
U srijedu 10.08. 2011. ili 10. Ramazana 1432 H.G. je uprilicen džematski iftar za sve džematilje džemata Bišcani i drugih džemata sa MATARUŠKOG BRDA. Pošto je iftar organizovan u danima dok još traju godišnji odmori odaziv je bio na zadovoljavajucem nivou i što nas posebno raduje medju prisutnim je bio i veliki broj naših džematlija koji žive u dijaspori. Ideja za organiziranje džematskog iftara po prvi put u našem džematu je potakla od našeg imama Suada ef. Kazaferovica što su sve džematlije oduševljeno prihvatile i ovaj datum je proglašen tradicionalnim u našem džematu tako da svake godine bude na isti datum i na istom mjestu organiziran džematski iftar. Iftar su spremile vrijedne naše majke i sestre i poslužen je u džamijskim prostorijama, a prvobitno je planiran na džamijskom platou, ali vremenske prilike nisu poslužile za to. Ovo je bila i posebna prilika da nas posjeti Uvaženi glavni imam medžlisa I.Z. Prijedor prof. Merzuk ef. Hadžirušidovic, koji je prisustvovao iftaru te se nakon teravih namaza prigodno obratio.

Subota, 6. August 2011
Obilježavanje godišnjice zatvaranja logora Omarska

Obilaskom prostora nekadašnjeg logora "Omarska" i odavanjem pocasti stradalima, bivši logoraši, porodice i prijatelji ubijenih mirnom šetnjom ce se prisjetiti dešavanja iz 1992. godine u tom logoru i zlocina koji su tamo pocinjeni u tom periodu
U organizaciji udruženja logoraša Kozarac i Prijedor 92, te Udruženja Prijedorcanki "Izvor" danas ce biti obilježena 19. godišnjica od zatvaranja zloglasnog logora Omarska kod Prijedora.
Predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirovic kazao je Feni da je centralni dogadjaj obilježavanja godišnjice zatvaranja logora Omarska planiran za 11.00 sati u samom logoru, a namjera organizatora je na tom dogadjaju izbjeci politicke govore i obracanja bilo kakve vrste.
Tim povodom ce, ispred logora, biti postavljene fotografije iz logora Omarska, Trnopolje, Kereterm. Na mjestu gdje je nekad bila menza, u logoru, bit ce prikazana neka vrsta dokumentarnog filma koji su zajedno uradili udruženja logoraša Kozarac i Prijedor 92 i Udruženje Izvor.
Logor Omarska zvanicno je zatvoren 6. augusta, a 5. augusta u tom logoru su bili novinari iz Velike Britanije koji su prvi objavili vijest o tome da na Balkanu postoje logori slicni onima iz Drugog svjetskog rata, cak i zloglasniji. Dan nakon toga tadašnje vlasti srpske republike BiH zatvorile su taj logor.
Medjutim, dan prije su na svirep nacin ubili 124 logoraša na mjestu Hrastova glavica. Dan nakon toga logor je zvanicno zatvoren, kazao je Tahirovic i dodao da je to mjesto posjeceno danas i odata pocast žrtvama.
Pretpostavlja se da je kroz logor Omarska prošlo više od 3.000 logoraša, a 700 do 900 logoraša iz tog logora je ubijeno. Dio njih ubijen je na Koricanskim stijenama i Hrastovoj glavici, a dio je podlegao u samom logoru zbog svirepog ponašanja prema njima.
Avaz

Ponedeljak, 1. August 2011
Ramazan

Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova.
Neka je selam i salavat na Muhammeda Allahovog Poslanika, na njegovu porodicu, na njegove ashabe i na sve sljedbenike muslimane.
Nastupa nam casni mjesec i velicanstven doživljaj. To je mjesec Ramazan u kojem je objavljen Kur'an, kao uputa ljudima, jasan vodic pravom putu. Njegova prva trecina je milost, druga je oprost, a treca je oslobodjenje Allahovih robova od vatre.
Uzvišeni je odlikovao mjesec Ramazan u odnosu na druge mjesece mnogim prednostima. Poslanik, s.a.v.s., kaže: «Mom ummetu (mojim sljedbenicima) dato je pet odlika u Ramazanu, a tako nešto nije dato ni jednom narodu prije mog ummeta:
- Zadah iz usta postaca draži je ugodniji Uzvišenom Allahu od mirisa miska;
-Meleki za postace mog ummeta mole oprost sve dok se ne omrse;
-Allah Uzvišeni, svaki dan ukrašava za njih Džennet i govori: «Još malo, i od mojih robova ce biti otklonjena svaka briga i uznemiravanje i oni ce uci u tebe».
-Onemogucuju se sve šejtanske spletke, pa ne mogu ciniti ono što inace uobicajeno rade; -Bice im oprošteno u zadnjoj noci... Neko upita «Je li to noc Lejletu-l-kadr, o Allahov Poslanice?", a on odgovori: «Ne, nego kada neki radnik svoj posao do kraja uradi, onda mu se za taj posao isplati naknada i placa.»
VRIJEDNOST POSTA
1. U mjesecu Ramazanu otvaraju se džennetska vrata, a zatvaraju džehennemska, šejtani se vezuju u lance. «Kada dodje Ramazan, otvaraju se džennetska vrata, a zatvaraju džehennemska, a šejtani se vezuju». (Buharija i Muslim).
2. Post štiti vjernika i vjernicu od vatre. Reusulullah, a.s., je rekao: «Post je štit od vatre,
kao što je štit nekoga od vas cuvao u borbi».
3. Jedan dan posta udaljava lice postaca od džehennemske vatre za rastojanje od sedamdeset godina hoda.
4. Nagrada posta ima neprocjenjivu vrijednost.
Kaže Poslanik, a.s.: «Allah kaže: »Sve aktivnosti covjeka su njegove, osim posta, post je Moj i Ja za njega dajem nagradu.» (Prenosi Muslim,
Ahmed i Nesai).
5. «U Džennetu ima jedna kapija koja se zove Rejjan. Na sudnjem danu kroz nju ce ulaziti samo postaci i niko više. Kada oni na nju udju, kapija ce se zatvoriti i više niko na nju nece moci uci.» (Buharija i Muslim).
6. Dova postaca se ne odbija, a pogotovo pred iftar. Rekao je Poslanik, a.s.: «Postacu
nece biti odbijena ni jedna dova koju uputi Allahu prilikom iftara.» (prenosi Ebn Madže)
7. U njemu je noc vrjednija od 1000 mjeseci, to je Lejletu-l-kadr. Poslanik, a.s., je rekao: «Ljudi dolazi nam velicanstven mjesec, mjesec pun bereketa, u kojem ima jedna noc vrjednija od 1000 drugih mjeseci».
SMISAO POSTA
Smisao posta se ogleda u višestrukim duhovnim, socijalnim i zdravstvenim koristima:
1. U duhovnom smislu post jaca volju i izdržljivost, uci obuzdavanju i suzbijanju prohtijeva, ulijeva i razvija osjecaj bogobojaznosti. Kaže Uzvišeni Allah: »0 vjernici!
Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili». (El-Beqare, 183.)
2. U socijalnom smislu post medju svim pripadnicima Islama ulijeva osjecaj pravednosti i jednakosti. S jedne strane, razvija osjecaj samilosti i težnje za etickim vrijednostima, a s druge strane, društvo cuva u cjelini od svakojakih zala i poroka.
3. U zdravstvenom smislu post procišcava crijeva, jaca želudac, uklanja štetne naslage iz organizma, smanjuje gojaznost i preopterecenost stomaka satom. Poslanik s.a.v.s. je rekao: »Postite, bicete zdravi».
PROPIS RAMAZANSKOG POSTA
Post je propisan druge godine po Hidžri. Ramazanski post je stroga obaveza propisana Kur'anom i sunnetom i idžmaom (jednoglasnim mišljenjem) islamskog ummeta.
RUKNOVI POSTA
1. Nijjet donijeti, tj. Srcem odluciti da se posti, ukoliko se radi o obaveznom postu. Nijjet je potrebno donijeti nocu. prije zore, jer je Allahov Poslanik, a.s. rekao: «Onaj ko ne zanijjeti post nocu, prije zore, taj i nema posta.« (Tirmizi)
2. Imsak tj. ustezanje od jela, pica, spolnog odnosa i svega drugog što kvari post.
ŠTA KVARI POST?
1. Jelo i pice
Onaj ko pokvari post jelom i picem dužan je napostiti te dane. Pod ovim se podrazumijeva namjerno jedenje i pijenje. Medjutim ako bi neko jeo ili pio u zaboravu ili greškom, ne mora napostiti. Poslanik, a.s., je rekao: «Ko zaboravi da posti, pa pojede nešto ili se napije vode, neka nastavi sa postom, jer Allah ga je nahranio i napojio».
2. Poslanik, a.s., je rekao:
«Koga nadvlada nagon za povracanjem, nije dužan napostiti, ali ako neko namjerno prouzrokuje povracanje, neka naposti taj dan».
3. Hajz i Nifas
Ako žena dobije menstruaciju ili se porodi, pa makar se to desilo na trenutak prije zalaska sunca, post je pokvaren i nužno ga je napostiti.
4. Namjerno izazivanje izlaska sjemena (ejakulacija).
ŠTA JE POSTACU DOZVOLJENO ?
1. Postacu je dozvoljeno kupanje i rashladjivanje vodom.
2. Podvlacenje surme i upotreba kapi za oci i slicno dozvoljeni su pa makar osjetio ukus u grlu, ali je bolje to odgadjati do uvecer.
3. Poljubac postaca. U hanefijskom mezhebu poljubac je mekruh samo ako izazove strast, ali u svakom slucaju za postaca je bolje ostaviti se toga.
4. Injekcije bez obzira davala se u venu ili negdje drugo, ali da nije hranjive prirode.
5. Puštanje krvi. Postacu je dozvoljeno puštanje krvi, osim ako to utice na fizicko slabljenje postaca. Davanje krvi za laboratorijske analize i slicno je dozvoljeno.
6.Ispiranje usta i nosa. Dozvoljeno je ispiranje usta i nosa ali je mekruh u tome pretjerivati.
7. Stvari od kojih se ne može cuvati, a dozvoljene su kao na primjer: gutanje pljuvacke, prašina koja je na putu, slina itd.
8. Postacu je dozvoljeno da osvane džunup, kao što je dozvoljeno ženi koja je bila u hajzu ili nifasu, pa joj je prestalo krvarenje, da zaposti prije kupanja, a kupanje može odgoditi do iza zore, s tim mora zanijetiti post, a kupanje mora obaviti prije isteka namaskog vremena.
TRAŽENJE NOCI KADRA (NAJVRIJEDNIJE NOCI)
Lejletu-l-kadr bolja je od 1000 mjeseci. Ona se nalazi u zadnjih deset neparnih noci Ramazana. Od Aiše, r.a., se prenosi da je rekla: «Rekla sam - 0 Allahov Poslanice, kada bih znala u kojoj je noci Lejietu-l-kadr, šta bih u njoj cinila? - a on je odgovorio - Reci, Allahu moj, Ti si Onaj koji opraštaš, voliš da opraštaš, pa mi oprosti».
(Buhari i Muslim). Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Vjerovjesnik, a.s., rekao: «Ko posti Ramazan, vjerujuci nadajuci se nagradi, oprošteni su mu (mali) grijesi koje je do tada pocinio». (Muttefequn alejhi).
Braco muslimani i sestre muslimanke, iskoristite mjesec Ramazan, iskreno cineci tevbu Allahu Uzvišenom. Možda am se ova prilika nece drugi put ponoviti. Zaista onaj ko se iskreno ne pokaje u Ramazanu, u mjesecu kada su šejtani okovani
u lance kada ce to uciniiti...?!

Subota, 2. Juli 2011
Kolektivna dženaza ubijenim prijedorskim civilima

Sudbin Music, clan Odbora za organizaciju kolektivnih dženaza i sahrana koji djeluje u okviru dva medžlisa IZ Prijedor i Kozarac, kazao je da ce zajednicka dženaza za više od stotinu ubijenih Prijedorcana, ciji su posmrtni ostaci identificirani u hali Šejkovaca kod Sanskog Mosta, ove godine biti klanjana 20. jula na stadionu FK Bratstvo u Kozarcu.
Ocekujemo da ce porodice dati saglasnost za ukop 60 identifikovanih žrtava ciji su posmrtni ostaci ekshumirani na Koricanskim stijenama i za više od 40 onih cija su tijela, doduše nekompletna, pronadjena u jami Jakarina kosa i drugim brojnim pojedinacnim i masovnim grobnicama na podrucju Prijedora - kazao je Music.
Naglasio je da ce Odbor odluku o ukopu nekompletnih, a identificiranih posmrtnih ostataka prepustiti porodicama, kojima je ostavljena mogucnost da se do 15. jula odluce hoce li svoje najmilije ispratiti na zajednickoj dženazi.
Konacnu odluku ipak cemo prepustiti porodicama. Ranije greške u identifikaciji prouzrokovala su loša iskustva i na desetine reekshumacija nakon kojih je nekim žrtvama dženaza klanjana dva, pa cak i tri puta. Ovaj odbor sebi takvo nešto ne može dozvoliti - kazao je Music.
Nakon zajednickog ispracaja u Kozarcu, tabuti s tijelima žrtvama bit ce prevezeni na osam lokacija, na šehidska mezarja, gdje ce biti i ukopani. Datum zajednicke dženaze 20. juli nije slucajno odabran.
Music je podsjetio da je tog dana pocelo etnicko cišcenje prijedorskog Brda i šest naselja s lijeve obale Sane, kada je u samo nekoliko dana ubijeno više od 1.800 bošnjackih i hrvatskih civila. Za taj stravican zlocin još niko nije odgovarao.
Datum klanjanja zajednicke dženaze je i pokušaj odbora da se u sjecanju na 20. juli potencira i nezadovoljstvo radom Suda i Tužilaštva BiH, koji su odgovorne za ovaj zlocin do sada trebali procesuirati - porucio je Music.
Avaz

Srijeda, 29. Juni 2011
Euro neprimaju a mjenjacnica nema

Samo u martu ove godine u BiH je došlo 47.495 turista, a oni u BiH uglavnom troše eure, medjutim, trgovci i ostale uslužne radnje u našoj zemlji više ne primaju eure. Sve se mora placati u konvertibilnim markama. S obzirom na to da dolazi sezona godišnjih odmora, BiH ce biti preplavljena Bosancima i Hercegovcima koji iz inostranstva dolaze u BiH da provedu godišnji odmor. Oni donose uglavnom eure, ali i druge strane valute, koji se u BiH više ne primaju. Koliki je njihov doprinos ekonomiji BiH, pokazuju podaci Centralne banke BiH, prema kojima je u 2010. godini zabilježeno 2,46 milijardi KM doznaka iz inozemstva. Novcane pošiljke su iznosile 1,15 milijardi KM, a penzije 1,31 milijardu KM.
U prvom kvartalu 2011. godine doznake iz inozemstva su iznosile oko 607 miliona KM, što predstavlja blago povecanje u odnosu na prvi kvartal 2010. godine, kada su iznosile oko 525 miliona KM, kazao je viši strucni saradnik za odnose s javnošcu CBBiH Igor Soldo.
Rukovodilac za bankarske poslove Udruženja banaka BiH Samir Lacevic kaže kako u svojoj blizini imamo tržište od nekoliko stotina miliona gradjana koji koriste euro, a mi smo ga izbacili iz upotrebe kao sredstvo placanja te smo sve njih koji dolaze ovamo otjerali u mjenjacnice ili na bankomate (koje prvo trebaju pronaci) i time sebi i njima napravili bespotrebne troškove.
U uslovima kada imamo zakonom definiran fiksni kurs KM u odnosu na euro i njihovu zakonom utvrdjenu zamjenjivost, logicnim se namece pitanje zašto tjerati euro iz gotovinskog platnog prometa. Smatramo da je režim valutnog odbora u BiH komparativna prednost BiH u odnosu na druge zemlje koju treba koristiti i staviti u funkciju izvoza roba i usluga. Prodati nešto u BiH za euro znaci automatski povecati devizne rezerve kod CBBiH. Mjenjacnice u BiH, nažalost, nece riješiti nastali problem. Dovoljno govori njihov postojeci broj i broj podnijetih zahtjeva za otvaranjem, kaže Lacevic.
Pri primjeni važeceg Zakona o deviznom poslovanju neophodno je osigurati adekvatan broj mjenjacnica. Ali, u BiH je veoma razvijen bankarski sektor, s predstavništvima ne samo u velikim urbanim sredinama vec i u gotovo svakom naseljenom mjestu. Na kraju 2010. godine banke su poslovale s 378 podružnica i 421 jedinicom nižeg ranga. Takodjer, banke su u istom periodu imale 1.098 instaliranih bankomata, kazali su u CBBiH.
Na podrucju Federacije BiH za sada posluje samo 11 mjenjacnica, i to u Bihacu, Orašju, Zenici, Vitezu, Tomislav-Gradu i Domaljevcu, a uskoro ce u funkciji biti i prva, i za sada jedina, mjenjacnica u Sarajevu. Mnogobrojni turisti, koji su u Sarajevu uglavnom u tranzitu i kojima je Zakon o deviznom poslovanju onemogucio placanje u eurima, još su upuceni na banke, koje ne rade nedjeljom i praznicima, a subotom vece filijale rade do 13 sati.

Novije vijesti  Stariji upisi

Ulaz