20 Juli 1992 Sehidi Events Kontakt Biscani Team Impressum

News

Utorak, 29. Januar 2013
Švedska zatražila uvodjenje viza za gradjane BiH

Ministar za migracije i politiku azila Švedske Tobias Billstrom, potvrdio je za švedske medije da je njegova zemlja uputila pismo clanicma EU u kojemu traži ponovno uvodjenje viza za gradjane Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Crne Gore.
Pismo je odaslano na adrese 26 clanica EU, a da Švedska ozbiljno razmatra promjene u politici prema azilantima pokazuje i cinjenica da je vec najavljena reforma i švedskog zakonodavstva koja tretira ovu problematiku.
Ukupno gledajuci samo su Njemacka i Francuska primile više zahtjeva za azil od Švedske. U odnosu na populaciju svake od zemalja, Švedska prima najviše azilanata od svih zemalja EU, rekao je Billstrom za "SydSvenskan".
U ovom trenutku Švedska se suocava sa 54.000 zahtjeva za azil, od cega je izmedju 15 i 20 hiljada onih od gradjana Sirije.
Zbog svega toga švedske vlasti smatraju da i druge zemlje EU trebaju podnijeti teret priliva azilanata.
Samo jedan posto zahtjeva za azil ispunjava kriterije. Neprihvatljivo je da hiljade gradjana Srbije i okolnih zemalja traže azil u Švedskoj. Oni navode da je nezaposlenost i siromaštvo razlog za dolazak ovdje. To nije temelj za odobravanje azila bilo kome", porucio je švedski ministar.

Ponedeljak, 14. Januar 2013
Miniran spomenik ARBiH

Dežurni tužitelj Kantonalnog tužiteljstva Mostar Mirko Milicevic izjavio je za agenciju Anadolija (AA) da je u toku široka istraga o postavljanju eksplozivne naprave kojim je rano jutros uništen spomenik pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine ispred Gradske vijecnice u centru Mostara.
Tužitelj Milicevic vodio je jutrošnji uvidjaj na mjestu dogadjaja.
Bili smo na licu mjesta gdje smo zatekli razlomljen spomenik pripadnicima Armije BiH. U podnožju spomenika vidljiv je crni trag koji upucuje na postavljanje i aktiviranje nepoznate eksplozivne naprave. Taj spomenik je u stajnom dijelu razlomljen i prakticno uništen. Za sada nemamo pocinitelja. Policija je dobila zadatke i operativno radi na terenu. Vrše se odredjene provjere. Takodjer, vrši se skidanje snimaka video-nadzora sa objekata u blizini. Izvršit cemo pregled tog video materijala i ocekujemo da cemo imati više saznanja'', izjavio je Milicevic.
Govoreci o vrsti naprave koja je upotrijebljena u napadu, Milicevic je kazao da je mogao biti korišten i ''najobicniji eksploziv'', ali još uvijek ne može govoriti o konkretnoj vrsti naprave.
To može uraditi svaki iole sposoban covjek'', kazao je Milicevic.

Nedelja, 13. Januar 2013
Bosna u Turskoj svake godine umre i oživi

Na tromedji Turske, Grcke i Bugarske, oko tri kilometra od grada Edirne, nalazi se selo Bosna. Ili se, zapravo, ne nalazi. Odgovor je drugaciji zavisno od toga koga pitate. Iako zakonski ne postoji, mještani ovog, fakticki, nomadskog naselja s kojima je reporter „Avaza" razgovarao kažu da žive u selu Bosna.
U pravu su i jedni i drugi, jer u selu ne živi stalno više od 15 ljudi koji mogu glasati, pa time ono za vlasti i ne postoji. Porodice njih nekoliko desetina, koje imaju imanja na ovom prostoru, tu žive veci dio godine, ali su zvanicno prijavljeni negdje drugo, mahom u obližnjoj Edirni. Selo Bosna svake godine umre i ponovo oživi.
Selo je bilo stalno naseljeno do 1941. godine, kada je velika poplava izbrisala sve tragove života. Nestalo je i staro šehidsko mezarje, gdje su bili ukopani Bošnjaci naseljeni još u osmansko doba. Niko od mještana ne pamti kako, kada i gdje su ginuli. Niko od sadašnjih mještana ne zna ni kad je selo dobilo ime Bosna, ali znaju da im je porijeklo iz BiH.
Taškn Jilmiz i njegova supruga Mediha veci dio godine provode u selu. Uz turski caj Taškn nam je ispricao da mu je djed rodjen u Bosni. U vrijeme vladavine Kemala Ataturka preko Grcke došao je u Tursku. Pojašnjava nam da su preci današnjih mještana u vrijeme razmjene teritorija Grcke i Turske nastanjeni u ovom podrucju. Znam da mi je djed bio iz Bosne i da je iz Grcke došao ovdje. Nikada nisam bio u Bosni. Volio bih doci, ali sada ne mogu. Mnogi dolaze u naše selo da vide Bosnu, ali se iznenade kada vide da je to pravo tursko, a ne bosansko naselje - prica nam Taškn.
Kao i ostali mještani, medju kojima je bilo i onih s bosanskim prezimenima poput Malkoc, i on živi od uzgoja stoke. Prica nam da mještani žive u stalnom strahu, jer su od 1941. muhadžiri, s obzirom na to da se svake godine tri rijeke ujedine i poplave selo. Kad voda pocne nadolaziti, mi sa stokom napustimo naselje i vratimo se kada se voda povuce. Tako svake godine. Nikada mirno ne spavamo, voda uvijek može poplaviti kuce - prica nam Taškn.
Na centralnom zidu sobe okacen je samo jedan portret. Taškna i njegove ukucane uvijek posmatra Ataturk. Za njegovo vrijeme su mještani sela Bosna, mahom Bošnjaci, bili naseljeni na ovom podrucju. Jedni to tumace kao posljedicu razmjene teritorija. Drugi su skloniji teoriji da su mještani ovog sela, ustvari, dovedeni kako bi činili svojevrsnu tampon zonu izmedju, u to doba, neprijateljskih država - Turske i Grcke.
Mještani turskog sela Bosna žive u Turskoj, ali golim okom mogu vidjeti grcki teritorij. Selo je stotinjak metara udaljeno i od turskog vojnog poligona.
U ogradjenom zemljištu, rezerviranom za potrebe vojske, smješteno je i staro mezarje. Pokušali smo ga obici da bismo se uvjerili u price da su potomci današnjih mještana iz Bosne. Kao što smo i ocekivali, vojska nam nije dozvolila pristup ovom podrucju.

Nedelja, 13. Januar 2013
Neka svi Srbi s Kosova dodju živjeti tu kod nas

Milorad Dodik pozvao je Srbe s Kosova da se nasele u manji entitet u BiH.
Oni nemaju posao na Kosovu, ali bismo im mogli za pocetak ponuditi neko zemljište i pomoci im da naprave imanja, da jedan dio njih dobije poslove ili da ih podržimo da rade poljoprivredu ili na neki drugi nacin. Ionako sada bijedno i siromašno žive tamo, plus su nesigurni. Ovdje bi dobili sigurnost, na Kosovu nece imati nikada perspektivu. Sve je to vidjeno kod nas, samo na drugaciji nacin se dogadja tamo, kazao je lider Srba u BiH, uz objašnjavajuci kako je samo pitanje vremena kada ce UN priznati Kosovo.
Kosovo ce za par mjeseci ili godinu-dvije, s ovakvom politikom implementacije politike Bruxellesa postati neovisno. Još samo formalno ostaje da ne kažu Beogradu da prizna Kosovo kao državu. Samo to ce ostati, a sve ostalo ce biti država. Usput ce ta kriticna masa clanica UN dosegnuti jednog trenutka dovoljan broj da UN priznaju Kosovo. Zar je onda važno hoce li Srbija priznati Kosovo ili ne - kazao je Dodik, a njegova izjava naišla je na masu reakcija.
Srbi iz Srbije kažu kako je to njegov politicki kraj pa se pokušava spasiti, dok njegovi protivnicu u RS-u kažu kako on smatra da treba biti vodja svih Srba, ne samo u BiH, pa to pokušava i ovim putem, dok se Hrvati pitaju zašto njih nije pozvao na povratak u manji entitet.

Subota, 15. Decembar 2012
Admir Karabegovic priznao ubistvo Amine Šabanagic

Admir Karabegovic (1982.) iz Sanskog Mosta, osumnjicen za svirepo ubistvo 21-godišnje Amine Šabanagic, jutros je priveden u Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK), na ciji prijedlog mu je Kantonalni sud u Bihacu odredio pritvor u trajanju od 30 dana.
Ovo je novinarima kazao direktor Federalne uprave policije (FUP), Dragan Lukac na danas održanoj press konferenciji. "Kada su mu predoceni dokazi, prije svega DNK nalaz, osumnjiceni je priznao izvršenje ovog djela", istakao je Lukac.
On je u petak uhapšen na Granicnom prijelazu Izacic, zajedno sa bratom Anesom Karabegovicem i priveden u prostorije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona (USK).
Obojica brace žive sa porodicama na privremenom radu u Njemackoj. Kuci su krenuli na zamolbu oca, koji ih je pozvao telefonom da dodju, u prisustvu Lukaca, receno je danas. Stariji brat Anes, kako je utvrdjenom prilikom ispitivanja, nema veze sa slucajem i pušten je na slobodu.
U interesu daljnje istrage Lukac nije želio govoriti o motivima ovog svirepog ubistva, ali je istakao da osumnjiceni nije bio u vezi sa ubijenom, te da ubistvo nema veze s njenim poslom.
Podsjetimo, Šabanagiceva je 19. maja 2004. godine radila drugu smjenu na recepciji hotela "Sanus", u kojem je bila zaposlena nekoliko mjeseci. Svjedoci su je vidjeli da hotel napušta nešto iza 22.00 sata i prelazi trg.
Policija ju je pronašla sutra ujutro, nekoliko stotina metara od kuce u kojoj je stanovala, nedaleko od gradskog groblja "Greda", zadavljenu u plitkom potoku. Istraga o ovom slucaju trajala je skoro devet godina, a intenzivirana je od aprila ove godine, receno je danas.
Zahvaljujuci zajednickom radu MUP-a USK-a i FUP-a, ovaj monstruozni zlocin, konacno je riješen. "Od 1997. godine na podrucju USK-a imali smo 10 neriješenih teških ubistava. Sada je jedno manje, a i dalje cemo raditi na rasvjetljavanju preostalih devet", kazao je zamjenik komesara Policije USK-a, Marijan Šimic.
Zadovoljstvo zbog rasvijetljavanja okolnosti ovog teškog ubojstva izrazio je i ministar unutrašnjih poslova USK-a Šefik Smlatic, kao i nacelnik Opcine Sanski Most, Mustafa Avdagic.
"Sanski Most ce od danas biti mnogo bezbjednije mjesto za život. Drago mi je da je slucaj riješen, s obzirom da je tokom istrage u proteklim godinama ispitano više od stotinu osoba", istakao je nacelnik Alagic

Cetvrtak, 13. Decembar 2012
Ramuliv: Presuda Kesaru je "šamar" prijedorskim žrtvama

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio Duška Kesara optužbi za ubistvo troje Bošnjaka u Prijedoru 1994. godine, cime je preinacio prvostepenu presudu Odjeljenja za ratne zlocine kojom je Kesar osudjen na 15 godina zatvora.
Ovo je još jedan od šamara prijedorskim žrtama i sasvim sigurno da su ovo stvari koje nas odvajaju od tog jednog osjecaja pravde i zadovoljenosti pravde, kazao je danas Feni zamjenik predsjednika Udruženja „Izvor“ iz Prijedora Edin Ramulic upitan da prokomentira ovu presudu.
Po njegovim rijecima, u ovom zlocinu je veoma bitno da je jedan od izvršilaca tog djela Draško Krndija još uvijek na slobodi.
Njega, prema našim informacijama, apsolutno niko nije ozbiljno ni tražio, kazao je Ramulic.
Avaz

Utorak, 4. Decembar 2012
Milanu Lukicu doživotna, Sredoju Lukicu 27 godina robije

Žalbeno vijece Haškog tribunala potvrdilo je u utorak kaznu doživotnog zatvora za Milana Lukica za zlocine nad bošnjackim stanovništvom u Višegradu, a Sredoju Lukicu je smanjio kaznu na 27 godina zatvora.
Sredoje Lukic je prvostepenom presudu u julu 2009. godine bio osudjen na 30 godina zatvora, dok je Milanu Lukicu bila izrecena kazna doživotnog zatvora, javlja BIRN Justice Report.
Žalbno vijece potvdilo je zakljucke prvostepene presude kojom je Milan Lukic proglašen krivim za ubistva 12 civila na obali Drine u junu 1992, premlacivanje zatocenika u logoru Uzamnica 1992. i 1993. godine, te spaljivanje civila u dvije kuce u Višegradu.
Kako je konstatovalo Žalbeno vijece, u Pionirskoj ulici i na Bikavcu je 14. odnosno 27. juna 1992. godine živo zapaljeno blizu 120 žena, djece i starijih.
Žalbeno vijece potvrdilo je krivicu Sredoja Lukica za ucešce u paljenju kuce u Pionirskoj, ali ga je oslobodilo optužbi za premlacivanje zatocenika u logoru Uzamnica.
Razmatrajuci žalbe Odbrana i Tužilaštva, petoclano Žalbeno vijece, kojim je predsjedavao Mehmet Guney, odbacilo je vecinu žalbenih navoda.
Osim odbrana optuženih, žalbu je uložilo i Tužilaštvo, koje je izrazilo nezadovoljstvo kaznom Sredoju Lukicu.
Optužnica protiv Lukica podignuta je 1998. godine. Sredoje Lukic u Hag je prebacen 2005. godine, kada je u Argentini uhapšen i Milan Lukic.
Milan Lukic je optužen kao vodja paravojne formacije „Osvetnici“ ili „Beli orlovi“, kojoj je pripadao i njegov rodjak Sredoje Lukic, koji je bio i policajac.
Lukici su bili optuženi za višestruka ubistva, progon, istrebljenje, nehumana djela i okrutno postupanje prema bošnjackim civilima u Višegradu i okolini od 1992. do 1994. godine.
U 12 tacaka na teret im su se stavljali zlocini protiv covjecnosti, a u devet tacaka kršenje zakona i obicaja rata.
Tužilac Dermot Grum na pocetku sudjenja je kazao da su ruke optuženih Lukica "krvave", jer su, s drugim pripadnicima paravojne formacije zvane "Beli orlovi", "cetnicki osvetnici" ili "Obrenovacka grupa", bili vinovnici najtežih zlodjela pocinjenih tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji.
Lukici su, prema tužiocu, sa svojom paravojskom u proljece i ljeto 1992. godine u Višegradu proveli "jednu od najbrutalnijih kampanja etnickog cišcenja", a do oktobra 1994. godine "pocinili su stotine zlocina nad Bošnjacima".
Grum je naznacio da su ti zlocini bili dio šireg zlocinackog poduhvata ciji je cilj bio uklanjanje Bošnjaka sa velikih teritorija BiH koje bi bile ukljucene u "novu srpsku državu".
On je podvukao da je prethodno bivša JNA pomogla lokalnim Srbima da preuzmu kontrolu nad gradom i pocnu protjerivanje Bošnjaka.
Kao primjer zlocina za koje su odgovorni Lukici zastupnik optužbe je, pozivajuci se na "vjerodostojne i pouzdane iskaze svjedoka", izdvojio okrutno ubistvo 140 bošnjackih žena i djece koji su "živi spaljeni" 14. i 27. juna 1992. godine u dvije kuce u Pionirskoj ulici i naselju Bikavac u Višegradu.
Vjerodostojni dokazi ce pokazati da su Milan i Sredoje Lukic, s drugima iz njihove grupe, 14. juna 1992. godine zatvorili u jednu kucu u Pionirskoj ulici oko 70 bošnjackih žena i djece, izbjeglih iz obližnjeg sela Koritnik, a zatim ih žive spalili, rekao je tada je tužilac Grum.
Sve koji su pokušali pobjeci kroz prozore ubijali su hicima iz automatskog oružja.
Približno 66 nevinih ljudi nestalo je tog dana u vatri... Najstarija žrtva imala je 75 godina, a najmladja nije docekala treci dan... Ta beba, stara dva dana, bila je jedna od 51 žrtve koje su bile iz porodice Kurspahic, kazao je tužilac, napominjuci da su dvije žene, od kojih je jednu ranio Milan Lukic, i njihova dva sina preživjeli tako što su iskocili kroz prozor.
Isto zlodjelo, koje je tužilac nazvao "holokaustom", Lukici su, prema njegovim rijecima, ponovili dvije sedmice kasnije, 27. juna 1992. godine, spalivši oko 70 bošnjackih civila u jednoj kuci u višegradskom naselju Bikavac.
Pošto je detaljno opisao kako je jedna žena prežijvela, tako što je iskocila iz zapaljene kuce i bila prinudjena ispustiti ruku svoje devetogodišnje sestre i ostaviti je u plamenu, tužilac je na pocetku sudjenja najavio da ce ona "doci i ispricati vama i svijetu kako je to biti živ spaljen".
Ona ce pogledati Milana Lukica, koga je znala cijelog svog života, i reci da je on to ucinio, rekao je Grum.
Milan Lukic je uhapšen u augustu 2005. godine u Argentini, a Sredoje Lukic se ICTY-u dobrovoljno predao 14 septembra iste godine.
U prvom pojavljivanju pred sudijom obojica su izjavila da nisu krivi.

Nedelja, 25. Novembar 2012
Dan drzavnosti BiH

Svim gradjanima BiH cestitamo Dan državnosti s dubokim uvjerenjem da je hiljadugodišnji državni kontinuitet BiH neupitan i da zajednickim snagama trebamo uciniti sve da ona bude zemlja prosperiteta, ekonomskog razvoja, pravde i dio uspješne cjeline koja se zove europska porodica naroda i država.
Viševjekovna državnost BiH je neupitna historijska cinjenica, na koju možemo i moramo biti ponosni.
Ta je državnost potvrdjivana puno puta, pa tako i 25. novembra 1943. na zasjedanju ZAVNOBiH-a. Dokazana je, takodjer, i od 1992. do 1995. godine, kada su istinski Bosanci i Hercegovci, uz velike žrtve, odbranili i sacuvali samostalnu i suverenu BiH.
25. novembar jr jedan od najvažnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji naše domovine.

Utorak, 13. Novembar 2012
Rijaset IZ BiH: Izjašnjavajte se kao Bošnjaci

U povodu najavljenog popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini Rijaset Islamske zajednice u BiH (IZBiH) izdao je danas Proglas u kojem poziva sva bošnjacka kulturna i nacionalna udruženja da se "aktivno ukljuce u akciju nacionalne afirmacije Bošnjaka kako bi se otklonile lažne dileme oko bošnjackog vjerskog, nacionalnog i jezicnog identiteta".
Sjednica Rijaseta IZBiH održana je danas u Sarajevu pod predsjedavanjem odlazeceg reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerica, a u prisustvu zamjenika reisu-l-uleme hafiza Ismeta ef. Spahica i novoizabranog poglavara IZBiH mr. Huseina Kavazovica.
Istaknuto je da Rijaset podržava popis stanovništva u našoj zemlji, te pozvao gradjane Bosne i Hercegovine da se odazovu popisu.
Nema na svijetu naroda kojem je nacionalno ime "Musliman". To se moglo dogoditi samo nama Bošnjacima zato što smo zadnjih sto i više godina živjeli u neslobodi. Malo je naroda na svijetu kojem se tako dugo i uporno osporava pravo na vlastito etnicko i nacionalno ime. To je moguce Bošnjacima zato što im se stalno otima nacionalna sloboda. Malo je naroda kojima se ukida ime jezika. To je bilo moguce Bošnjacima zato što ih se ne može gledati da žive u slobodi svoje kulture i tradicije. Na isti nacin kao što svaki Englez zna da je Britanac njegova državna a ne etnicka i nacionalna odrednica, i kao što svaki Perzijanac zna da je Iranac njegov državni a ne etnicki identitet, tako isto i svaki Bošnjak treba da zna da "Bosanac" nije njegovo ni etnicko, niti nacionalno ime. Kao što ni naziv "Musliman" nije njegov ni etnicki, niti nacionalni identitet", saopceno je iz Rijaseta IZBiH, prenosi MINA.
Bosanac je, nastavlja se, svako ko ima bosanski pasoš, ali "Bošnjak je samo onaj koji je svjestan svog bošnjackog etnickog i nacionalnog porijekla i svog specificnog duhovnog i kulturnog bošnjackog identiteta".
"Zato Rijaset Islamske zajednice poziva Bošnjake da na predstojecem popisu stanovništva u rubrici „nacionalno/etnicko izjašnjavanje“ upišu nacionalno ime „Bošnjak“, u rubrici „izjašnjavanje o vjeroispovijesti“ daju odgovor da je „islamska“, a maternji jezik „bosanski“. Jer svi oni koji navode Bošnjake da se na sljedecem popisu stanovništva u našoj zemlji pišu nacionalno "Musliman", "Bosanac" ili "Hercegovac" rade direktno ili indirektno na etnickom cišcenju Bošnjaka", naglašeno je iz Rijaseta.
Nadalje, pojašnjeno je da je ime "musliman" univerzalna vjerska i duhovna vrijednost koja pripada muslimanima iz svih etnickih i nacionalnih zajednica širom svijeta.
"Zato Bošnjaci nemaju pravo to ime, "musliman", sebi prisvajati, nemaju pravo to ime upotrebljavati za svoje uske nacionalne interese. Stoga, Rijaset traži od svih imama, hatiba, muderrisa i vjeroucitelja u domovini i dijaspori da ne štede svoj napor i trud kako bi objasnili našem narodu, kojem je ime musliman na srcu i duši, da Uzvišeni Allah kaže u Kur'anu Casnom da su ljudi stvoreni od jednog muškarca i jedne žene, pa su onda podijeljeni na narode i plemena da bi se medjusobno upoznavali i poštovali. To znaci da Uzvišeni Allah potvrdjuje da u islamu postoje narodi i plemena sa svojim etnickim, nacionalnim, kulturnim, jezickim i državnim posebnostima", stav je vrha Islamske zajednice u BiH.
Podvuceno je da su "Bošnjaci poseban narod na Balkanu s posebnom kulturom kao obrazacem svijesti, znanja, vjerovanja, osjecanja i ponašanja".
"Nakon genocida, niko od Bošnjaka nema pravo biti po strani u odnosu na bošnjacko nacionalno pitanje. Svako je dužan da savjesno i odgovorno pridonosi jedinstvu i sigurnosti bošnjackog naroda. Svi moramo shvatiti da, zbog buducnosti naše djece, moramo se prihvatiti zadataka koje samo samosvjesna i samobitna nacija kao cjelina može ostvariti. Ime "Bosanac" ili "Hercegovac", kao zamjena za etnicko i nacionalno ime "Bošnjak", najveca je prevara i podvala koja nam se servira po receptu svih dosadašnjih prevara i podvala s namjerom da se Bošnjake raspameti, da ih se unizi i da ih se obezvrijedi duhovno, nacionalno, kulturno i politicki. Ko nije svijestan toga, boluje od amnezije, koja je Bošnjake, nažalost, mnogo puta koštala i uzrokovala Bošnjacima velika stradanja, sve do genocida", zakljuceno je u Proglasu Rijaseta IZBiH, te podvuceno da "Bošnjaci ovoga puta moraju biti na visini nacionalne odgovornosti".

Utorak, 6. Novembar 2012
Korupcija u javnim nabavkama godišnje "pojede" 700 miliona KM

Porast korupcije u BiH nabolje potvrdjuje podatak da je 2008. godine vrijednost potpisanih ugovora po provedenim otvorenim postupcima u ukupnoj strukturi javnih nabavki u BiH iznosila 91 posto, a da je za nepune dvije godine, taj najtransparentniji i jedino moguci pošteni postupak sveden na samo 37 posto, s tendencijom daljnjeg smanjenja za tri posto u ovoj godini.
Tvrdnje su ovo Udruženja gradjana „Tender“ iz Banje Luke, u komentaru aktuelnog stanja u javnim nabavkama BiH.
Iz „Tendera“ navode da, poredjenja radi, otvoreni postupak u javnim nabavkama EU iznosi 82 posto, Hrvatskoj 78 posto, a Srbiji 57 posto.
Korupcija, koja je uveliko u javnim nabavkama premašila iznos od 700 miliona KM godišnje, primjenom odredbi predloženog nacrta zakona o javnim nabavkama, nezaustavno ce nastaviti daljnje povecanje punjenja džepova korumpiranih pojedinaca i evidentno dostici cifru od milijardu KM, obezbjedjujuci tako BiH mjesto medju najkoruptivnijim zemljama svijeta, ustvrdili su u „Tenderu“.
Konstatiraju i da "od nagovještavanog odlucnog provodjenja kvalitetnog dokumenta 'Strategija za borbu protiv korupcije 2009.-2014.', koji bi u javnim nabavkama obuhvatao efikasne mehanizme za uspješnu prevenciju, edukaciju i pooštrene sankcije, sasvim je izvjesno, u dogledno vrijeme nece biti gotovo ništa".
To poreski obveznici i gradjani prosto ne bi smjeli da dozvole, pa bi svi odgovorni i dobronamjerni u ovoj državi morali prosto receno skociti na noge i ukljuciti alarme najodgovornijih u rukovodstvima, prije svega vodecih politckih partija, isticu u "Tenderu".
Isto tako, potrebno je izvršiti i pritisak na predstavnike u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti zahtijevajuci od njih, da korupcija u javnim nabavkama konacno prestane da bude najkohezioniji faktor jedinstva u funkcionisanju vlasti, vec naprotiv suštinska osnova za ideološku diferencijaciju o pitanju obracuna s najvecom pošasti savremenog svijeta, a pogotovo bh.društva, stav je predstavnika ovog udruženja.
Avaz

Cetvrtak, 25. Oktobar 2012
Bajramska cestitka reisu-l-uleme

Draga braco i sestre,
Danas je dan Arefata, gdje su na jednom mjestu više miliona ljudi iz cijeloga svijeta svih rasa, nacija, uzrasta i obrazovanja ujedinjeni u jednoj namjeri, a to je da se što više približe Stvoritelju i da cuju nebesku poruku.
Jer, ibadet hadža je boravak na Arefatu, mjestu ljudskog vracanja Gospodaru nebesa i Zemlje, ljudskog vracanja na pocetak, ljudskog nadvirivanja na iskon, ljudskog odazivanja Allahu Uzvišenom, koji je pozvao ljude da jucer budu na jednom mjestu sa jednom željom: da čovjek bude uz covjeka jednako slobodan i jednako sretan i sa jednom porukom: da u cijelom svijetu zavlada mir i sigurnost.
Sutra je pvi dan Kurban-bajrama kad muslimani širom svijeta kod kuce cine ibadet kurbana, kako bi se oslobodili od oholosti, sebicnosti i nasilnosti. Dakle, kurban je poziv covjeku da bude spreman na žrtvu za svog komšiju te da svi ljudi žive u miru i sigurnosti od jezika mržnje i od ruke nasilja. Jer, - Pravi musliman je onaj od cijeg su jezika i ruku ljudi mirni i sigurni – kaže nam Alejhisselam.
Stoga, neka nam Bajram krase lijepa rijec i pružena ruka, posebno prema našim komšijama, koje ne smijemo zaboraviti zato što ce oni biti najbolji svjedoci o našoj iskrenosti u vjeri, jer nas Alejhisselam opominje da „nije pravi musliman onaj koji zna da mu je komšija gladan“. A mi znamo da u našem komšiluku ima i gladnih i nezbrinutih.
Bajram je prilika da se okrenemo oko sebe i pogledamo u kakvom stanju su nam komšije i braca, jer covjek je covjeku brat i zato medju njima treba da važi bratska ljubav, jer ono što covjek želi sebi, treba da želi svome bratu. „Vjernik ne cini nepravdu svome bratu i ne ostavlja ga samog u nevolji“ – kaže Alejhisselam. „Vjernici su kao jedno tijelo, ako jedan dio oboli, cijelo tijelo je bolesno“!
Naša nas vjera uci da na ovome svijetu nismo sami, vec da dijelimo sudbinu sa ljudima razlicitih vjera, kultura i nacija. Ali, naše su nam nade i naše su nam muke iste. Zato nam je potrebno jedinstvo u razlicitosti, koje je moguce ako spojimo naša zajednicka nadanja i ako se udružimo u borbi protih naših zajednickih muka.
Braco i sestre,
Neka nam Kurban-bajram vrati vjeru i nadu u bolji i sretniji život; neka medju nama vlada sloga; neka nam zajedništvo u vjeri i ljubavi povrati samopouzdanje; neka svako radi svoj posao savjesno i odgovorno; neka shvatimo da je tajna uspjeha na ovome svijetu medjusobno pomaganje u dobru!
Svima vam od srca želim sretan Bajram, moleci dragog Allaha (dž.š.) za vaše zdravlje i uspjeh u životu i radu. Posebno želim Bajram cestitati prognanim, bolesnim i nemocnim sa dovom Stvoritelju Uzvišenom da prognanim omoguci povratak domovima njihovim, da bolesnim podari zdavlje te da nemocnim povrati snagu! Amin!
Sa osobitim željama Bajram cestitam našoj braci u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku i Srbiji, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, te bošnjackoj dijaspori i svim muslimanima i muslimankama u svijetu:
Bajram šerif mubarek olsun!

Utorak, 23. Oktobar 2012
Zabranjeno je Bajram dovoditi u vezu s kafanskim ambijentom pijanki

Vijece za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini donijelo je fetvu koju potpisuje fetva-emin dr. Enes Ljevakovic.
Ovu uredbu IZ BiH prenosimo u cjelosti:
"Fetva o šerijatskoj zabrani organiziranja i ucestvovanja u tzv. bajramskim sijelima, partijima i dernecima koje organiziraju pojedine ugostiteljske radnje uz šerijatom zabranjene sadržaje.
Povodom pojave oglasa u kojima pojedine ugostiteljske radnje i kafici oglašavaju organiziranje tzv. bajramskih sijela, derneka, partija, fešti..., uz šerijatom zabranjene sadržaje, donosim sljedecu
FETVU
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!
Haram je (veliki grijeh) zloupotreba islamskih simbola i blagdana kao što su dva bajrama u svrhu oglašavanja tzv. bajramskih sijela, derneka, partija, fešti i sl. koje vrše pojedine ugostiteljske radnje i kafici dovodeci najveci islamski blagdan Bajram u vezu s kafanskim ambijentom pijanki, terevenki i šerijatom zabranjenih oblika zabave, cesto uz ucešce pjevaca i pjevacica iz drugih kultura i sredina koji ne osjecaju i ne razumiju duh i smisao Bajrama. Bajram je blagdan radosti u kojemu se muslimani na primjeren, duhu islama saobrazan, nacin raduju i vesele nakon obavljenog ibadeta Bajram-namaza i iskazane ljubavi, predanosti i odanosti Uzvišenom Allahu i vrijednostima Njegove vjere.
Oni koji organiziraju, ucestvuju ili na bilo koji nacin podupiru spomenutu zloupotrebu, skrnaveci vrijednosti i kulturu Bajrama, cine veliki grijeh i zaslužuju našu osudu i gnušanje.
Zato pozivamo muslimane da se ne odazivaju šejtanskim pozivima, da ne ucestvuju u spomenutim haram sijelima i dernecima te da i ubuduce izbjegavaju objekte u kojima se dešavaju takva skrnavljenja.
Uzvišeni Allah kaže: 'Jedni drugima pomažite u dobrocinstvu i cestitosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu...!' (El-Maide, 2)".

Srijeda, 17. Oktobar 2012
Blaži zemljotres jutros pogodio Bosanski Novi

Na podrucju opcine Bosanski Novi jutros je registrovan zemljotres jacine 2,6 stepeni Rihterove skale, potvrdjeno je iz lokalnog Centra za obavještavanje.
Jacina zemljotresa, koji je registrovan jutros u 6.29, u epicentru je iznosila tri stepena Merkalijeve skale.
Zemljotresi ovog intenziteta ne mogu izazvati oštecenja na objektima, a stanovništvo ih može osjetiti.
Avaz

Utorak, 2. Oktobar 2012
U Omarskoj je sve bilo smrt, smrt i samo smrt

Izvodjenje dokaza protiv Ratka Mladica, optuženog za genocid pocinjen u BiH, tužioci medjunarodnog suda u Haagu u utorak su nastavili iskazima dvoje svjedoka o etnickom cišcenju u Prijedoru i granatiranju Sarajeva 1992. godine.
Svjedok Mevludin Sejmenovic opisao je kako su snage pod vodstvom Srpske demokratske stranke (SDS) silom preuzele vlast u Prijedoru, a zatim nezakonito pritvarale, ubijale i proganjale bošnjacko i hrvatsko stanovništvo. Sejmenovic, koji je bio republicki poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) iz Prijedora, izjavio je da je SDS tvrdila da je “70 posto” te opštine “srpsko”, prije nego što je nasilno preuzela vlast 30. aprila 1992. godine. Nakon toga, kako je dodao, svi ljudi nesrpske nacionalnosti su udaljeni s posla. U pregovorima u kojima je svjedok ucestvovao, SDS i vojska su Bošnjacima postavili ultimatum da odmah predaju “7.000 cijevi”, koje oni, prema njegovom iskazu, nisu imali.
Major Radmilo Zeljaja rekao nam je doslovno: "Ako ne vratite 7.000 cijevi, sravnicu Kozarac sa zemljom". Becir Medunjanin je kazao: "Kako da vratimo kad nemamo?", na šta je Zeljaja odgovorio: "To je, gospodo, vaš problem”, posvjedocio je Sejmenovic.
On je dodao da je uslijedio napad na Kozarac, a potom su svi muškarci, cak i stariji djecaci, odvedeni u logore Omarska i Keraterm, a žene i djeca u Trnopolje ili su otišli “u zbjegove”, dok su njihove kuce sistematski opljackane ili zapaljene.
U logoru Trnopolje, Sejmenovic je vidio “iscrpljene ljude usporenog hoda i tupih pogleda koji su ležali na travi jer nije bilo smještaja”. Kazao je i da su srpske snage u tom logoru ubile šestoricu bošnjackih muškaraca iz jedne porodice, a da su u Omarskoj, u koju je bio prebacen, ubijeni Becir Medunjanin, njegova supruga i još jedan Bošnjak.
Opisao je kako je “bijela kuca” u Omarskoj, u kojoj je bio prebijen i vidio pretucene pritvorenike, “bila u potpunosti krvava, od podova do zidova”.
Svjedoka je poslije posjete stranih novinara logoru u augustu 1992. iz Omarske izveo visoki zvanicnik SDS-a Vojo Kuprešanin, po nalogu predsjednika Republike Srpske (RS) i SDS-a Radovana Karadžica, kojem se u Haagu takodje sudi za zlocine počinjene u BiH.
U Omarskoj je sve bilo smrt, smrt i samo smrt, a onda se odjednom pojavljuje Kuprešanin i pocinje govoriti o visokoj politici. Ja sam šutio, misleci da i to moram proci prije smrti. Telefonom je Kuprešanin razgovarao s Karadžicem, koji mu je rekao da mi obavezno kupe odijelo, da me uhrane i dovedu u Banjaluku, prisjetio se Sejmenovic.
Kako je izjavio, tek kada mu je Kuprešaninov vozac rekao da je “dobro što je postao clan srpske skupštine, ali da se mora cuvati da ga ne ubiju Bošnjaci”, shvatio je da je “Karadžicu potreban da bi simulirao multietnicku vlast”.
Shvatio sam da na taj nacin peru krivicu za zlocine koje su napravili u ogromnom obimu, naznacio je Sejmenovic, dodajuci da su visoki srpski funkcioneri znali za zlodjela u Omarskoj, ali da su to “smatrali normalnim ratnim zbivanjima”.
Mladica, nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), tereti se za sistematski progon Bošnjaka i Hrvata u opštini Prijedor, koji je dosegao razmjere genocida. Njega optužnica tereti i za genocid pocinjen u Srebrenici, kampanju terora nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, u periodu od 1992. do 1995. godine.
Fadila Tarcin posvjedocila je da je 28. maja 1992., kada je imala 16 godina, bila ranjena u eksploziji granate u sarajevskom naselju Širokaca, dok se s roditeljima skrivala u podrumu svoje kuce. Tarcin je izjavila da je poslije ranjavanja na radiju cula presretnuti razgovor u kojem general Mladic naredjuje granatiranje cetvrti Sarajeva u kojem nema mnogo srpskog življa.
Sudjenje ce biti nastavljeno u srijedu, 3. oktobra, kada ce Odbrana unakrsno ispitivati Sejmenovica, javio je BIRN Justice Report.
AVAZ

Nedelja, 23. Septembar 2012
Husein ef. Kavazovic novi reisu-l-ulema IZBiH!

Tuzlanski muftija Husein ef. Kavazovic novi je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, potvrdio je za "Dnevni avaz" Safet Softic, predsjednik Sabora IZBiH.
U tajnom procesu glasanja Husein ef. Kavazovic je dobio natpolovicnu vecinu od 240 glasova, pa se nije pristupilo drugom krugu. Travnicki muftija Nusret ef. Abdibegovic dobio je 69, a sarajevski Husejin ef. Smajic 45 glasova.
Podsjetimo, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu danas je u 14 sati pocelo zasjedanje izbornog tijela koje ce izabrati novog reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Nešto poslije 16 sati poceo je proces tajnog glasanja.
Clanovi izbornog tijela, njih 374, birali su izmedju tuzlanskog muftije Huseina ef. Kavazovica, travnickog muftije Nusreta ef. Abdibegovica i sarajevskog muftije Huseina ef. Smajica.
Izborno tijelo cine sabornici Islamske zajednice, clanovi Rijaseta Islamske zajednice, muftije, predsjednici mešihata Islamske zajednice, dekani i direktori islamskih ustanova, glavni imami i predsjednici izvršnih odbora medžlisa.
Husein ef. Kavazović rodjen je 3.7.1964. godine u Gradaccu. Potice iz porodice koja je tradicionalno ulemanska sa velikim brojem imama i hafiza.
Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, studije islamskih tradicionalnih nauka ucio pred amidžom Husejn ef. Kavazovicem. Školovanje je nastavio u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu gdje je stekao zvanje imama, hatiba i muallima. Od 1985-1990. godine studira šerijatsko pravo na Univerzitetu Al-Azhar u Kairu.
Nakon okoncanih studija radi kao imam, hatib i muallim u Gradaccu.
Na položaj muftije tuzlanskog izabran je odlukom Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 1993. godine.
U toku agresije na Bosnu i Hercegovinu radio na odbrani zemlje i rodnog grada, a 1993. godine, kao muftija tuzlanski, biva zarobljen i odveden u logor HVO-a Konjic.
Predavac je islamskog prava u Behram-begovoj medresi u Tuzli.
Od stranih jezika aktivno se služi arapskim jezikom, a pasivno engleskim.
Primopredaja dužnosti izmedju ranijeg poglavara IZBiH reisa Cerica i novog reisu-l-uleme, kako je planirano, održat ce se 19. novembra ove godine u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu

Novije vijesti  Stariji upisi

Ulaz