20 Juli 1992 Sehidi Events Kontakt Biscani Team Impressum

News

Petak, 13. Januar 2012
Gasulio sam mrtvaca kojem su uzeti organi!

Ibrahim Kasumovic, pomocnik imama iz Vrnograca kod Velike Kladuše, tvrdi da je 1993. godine gasulio tijelo Sulejmana Kuduzovica kojem su izvadjeni organi!
U šokantnoj ispovijesti za "Dnevni avaz" Kasumovic otkriva nevjerovatne detalje u vezi sa smrcu covjeka koji je umro pod cudnim okolnostima, i to na teritoriji koju su u tom periodu kontrolirale snage izdajnicke paratvorevine ratnog zlocinca Fikreta Abdica.
Prvo što mi je bilo cudno jeste rana na celu koja je djelovala kao da je okrznuce od metka i nije mi djelovala smrtonosno. Na tijelu nije bilo drugih povreda od vatrenog oružja, ali je bilo izrezano i zašiveno cijelom dužinom trupa i sprijeda i otpozadi. Odlucio sam razrezati nekoliko šavova. Umjesto organa, ugledao sam talašiku (lok. naziv za umjetnu slamu koja se koristi pri pakovanju, op. a.). Kada je to vidio, hodža se odmah onesvijestio - kazao je Kasumovic.
On je jedan od svjedoka u procesu protiv ratnog zlocinca Abdica, osudjenog u Karlovcu za ratni zlocin. Kasumovic je, kako kaže, iskaz o ovim stravicnim saznanjima dao i tokom svjedocenja, ali mu nije poznato da li se neko od nadležnih bavio ovim slucajem.
Naglašava da je za svjedoke ovog nevjerovatnog otkrica pozvao Sulejmanovu dvojicu rodjaka, koji su mu savjetovali da šuti i nikome ništa ne govori, jer bi ga, u suprotnom, "to moglo koštati života". Kasumovic istice da su i samu vijest o Kuduzovicevoj pogibiji pratili misterija i niz nelogicnosti te da je tijelo na gasuljenje stiglo sa zakašnjenjem od 11 dana!
Jedno jutro u programu Radija Velika Kladuša objavili su da je noc ranije poginuo Sulejman Kuduzovic, moj komšija. Rekli su da ce dženaza biti tog dana u 15 sati. Otišao sam pred kucu rahmetlije kako bih obavio sve pripreme. Pojavila su se pogrebna kola, ali vozac je obavijestio porodicu da Sulejman nije poginuo, nego da su ga oni zatekli ranjenog u mrtvacnici u Velikoj Kladuši kako sjedi, te da je upucen na lijecenje u Zagreb - prisjeca se Kasumovic.
No, za tri dana u Vrnograc je stigla vijest da je Kuduzovic umro u Zagrebu. No, pogrebna kola koja su otišla po tijelo vratila su se prazna. Rekli su da Sulejmanovo tijelo nisu mogli pronaci ni u jednoj zagrebackoj mrtvacnici. Tek nakon 11 dana iz Zagreba su obavijestili Sulejmanovu porodicu da je tijelo pronadjeno. Istog dana dopremljeno je u Vrnograc, gdje je sutradan obavljena dženaza.
U Udruženju logoraša Velika Kladuša upoznati su s ovim dogadjajem. Kažu da bi o ovom predmetu trebalo otvoriti istragu, koja bi zasigurno pokazala da je rijec o trgovini ljudskim organima. Predsjednik tog udruženja Alija Feriz smatra da je rijec o trgovini ljudskim organima.
Ubijedjen sam da su se zlocinci bogatili i prodajuci organe. Možete misliti kada su radili svojim pripadnicima takvo nešto, šta su abdicevci tek radili logorašima i zarobljenim pripadnicima Armije RBiH - kaže Feriz.

Cetvrtak, 12. Januar 2012
Kako je propala namjera da se Bošnjacima montira pokušaj atentata na Tadica i Dodika

Kako u ideološko-politickoj i propagandistickoj zalijepljenosti pojedini novinari mogu donositi pogrešne, opasne, a pocesto i krajnje smiješne ocjene o društvenim dogadjajima na koje se osvrcu, kao urnek mogu poslužiti redovi što ih je ispisao „uvaženi novinar“, analiticar i komentator beogradske „Politike“ Miroslav Lazanski.
U komentaru posvecenom pronalasku oružja u dvorani „Borik“ u Banjoj Luci gdje se održao skup „najvecih srpskih glava“ na proslavi 20. godina manjeg entiteta, Lazanski je, onako ekspertski, s guštom, izvukao citav niz zakljucaka, koji se, izmedju redova, mogu svesti na staru matricu i karikaturalan pokušaj dokazivanja da iza navodnih priprema napada stoji „Al Kaida“, odnosno njene ekspoziture medju Bošnjacima u BiH. U konacnici trebalo bi se, kao, dokazati da su Bošnjaci teroristi i opasnost po Europu i svijet.
Sve je pokvario Božidar Stanišljevic (61), dugogodišnji radnik u dvorani Borik, koji je (uprkos pokušajima MUP-a manjeg entiteta da zbog javnosti dokažu njegov teroristicki naum) pokvario unaprijed sroceni mit o planiranoj sjeci srpskih glava na posljednjoj „kosovskoj veceri kod cara Lazara“.
Komentar Lazanskog prenosimo u cijelosti, a zakljucke o njegovoj strucnosti i dobronamjernosti izvucite sami:
Da li se to moglo ocekivati? Vjerovatno. Jer skup toliko znacajnih srpskih glava iz manjeg entiteta BiH, Srbije i Hrvatske, automatski je mogao da bude izazov za razne teroristicke grupe ili pojedince, psihopate raznih profila, ili „ciste profesionalce”, koji atentate odradjuju za ciste pare i neciste motive.
Na proslavi 20 godina od formiranja manjeg entiteta u Banjoj Luci se okupio cjelokupan srpski politicki i vjerski establišment, najveci u posljednjih 20 godina. Savršena meta za teroriste, od Al Kaide do OVK u zemlji BiH, gdje je SFOR ranije u seoskim sjenicima stanovnika BiH pronalazio i tenkove iz vremena Drugog svjetskog rata. Ali, ovaj put nije rijec o tenku, nego verovatno o pokušaju primjene „suptilnijih” metoda. Oni koji su o tome imali planove, mislili su da u Banjoj Luci imaju posla s amaterima. Greška.
Dakle, sve srpske glave na jednom mjestu, poput kosovske vecere kod cara Lazara. Nije važno je li ovdje car Lazar bio predsjednik Boris Tadic, ili predsjednik Milorad Dodik, historija se nikada ne ponavlja doslovno, tek na mjestu gdje je bio velicanstven srpski skup nekoliko dana ranije, prilikom kontradiverzionog pregleda, pronadjeno je sakriveno oružje.
Snajperska puška i eksploziv. Oružje je bilo sakriveno i u savršenom tehnickom stanju. Istraga je, naravno, u toku, iz Banje Luke upravo zbog toga još ne žele da saopce sve detalje do kojih su došli.
Pravovremenom akcijom srpskih službi sigurnosti moguci atentat-diverzija je sprijecena. Slucajnosti ovdje nema, neko je „na vrijeme” razmišljao gdje bi to mogla da bude proslavljena 20. godišnjica osnivanja manjeg entiteta.
Koji je prostor za takvu svecanost najbolji u Banjoj Luci. I baš u takvom i u tom prostoru pronadjeno je oružje. Što bi tamo rekli: „Dje baš tu da se nadje?”
Ko su moguci direktni, ili indirektni narucioci? Ima ih više, zavisi kome sve direktno, ili indirektno smeta manje entitet, njen uspješan razvoj i opstanak, te njene bliske veze sa Srbijom. Kome sve smeta jaka Srbija.
Avaz

Srijeda, 11. Januar 2012
Poginuo od bombe koju je vlasnik postavio prije odlaska u inostranstvo

Dvadesettrogodišni Fikret Rizvanovic smrtno je stradao u ponedjeljak u naselju Drenovac u Velikoj Kladuši, prilikom pokušaja ulaska na posjed u tudjem vlasništvu od postavljene eksplozivne naprave.
Kako doznaje Fena u MUP-u USK-a, Rizvanovic je zajedno s još jednom muškom osobom, koja je zadobila lakše tjesne ozljede, pokušao izvršiti kradju u kuci, ciji je vlasnik na privremenom radu u inostranstvu.
Kako to nije prvi slucaj pljacke ove kuce, pretpostavlja se da je vlasnik postavio eksplozivnu napravu kako bi zaštitio svoju imovinu od provalnika. Uvidjaj još uvijek traje, a više detalja bice poznato po okoncanju istrage.
Avaz

Petak, 6. Januar 2012
Poginuo 23-godisnji Safet Ponjevic

Dvadesetrogodišnji Safet Ponjevic iz Sanskog Mosta preminuo je u Opcoj bolnici u Sanskom Mostu nakon saobracajne nesrece koja se dogodila u srijedu u naselju Podbrježje.
Ponjevic je stradao kada je reno megan (E22-T-293), kojim je upravljao, sletio sa ceste i udario u betonski stub. Maloljetnik, koji je bio sa njim u automobilu, u ovom udesu je zadobio lakše povrede.
Nakon uvidjaja koji su izvršili tužilac Tužilaštva USK-a i policija, utvrdjeno je da je vozac renoa, uslijed neprilagodjene brzine uslovima i stanju ceste, izgubio kontrolu, sletio sa ceste te udario u betonski stub niskonaponske mreže. Sa teškim povredama prevezen je u zdravstvenu ustanovu. Medjutim, ljekari mu, nažalost, nisu mogli pomoci.
Sead Ponjevic, otac poginulog mladica vlasnik je kamenorezacne radnje Bužimske gazije, dok brat stradalog živi u inostranstvu tako da ce dženaza biti obavljena po njegovom dolasku.

Cetvrtak, 5. Januar 2012
Srpske snajperiste libijske vlasti još drže u zatoceništvu

Petorica Srba, koji su ljetos uhapšeni u Libiji pod sumnjom da su snajperisti, nalaze se vec cetiri mjeseca u zatvoru Zintan. Osjecaju se dobro i nove vlasti prema njima dobro postupaju, piše današnji "Blic".
Milorad Djunic iz Loznice, Milic Martinovic iz Arandjelovca, Zoran Nikolic i Nedeljko Milanovic iz Lazarevca i Vojislav Niciforovic iz Beograda uhapšeni su 20. augusta u Tripoliju pod sumnjom da su Gaddafijevi placenici, dok oni tvrde da su u Libiju došli kao gradjevinski radnici.
Službenici Ambasade Srbije ih redovno obilaze, odnose im hranu i druge potrebne stvari i ulažu napore da što prije budu oslobodjeni, recano je Blicu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.
Devet dana nakon hapšenja prebaceni su u zatvor Zintan, jugozapadno od Tripolija, gdje se nalaze posljednja cetiri mjeseca. Nove vlasti dozvolile su im da se telefonom jave rodbini u Srbiji.

Cetvrtak, 5. Januar 2012
Šta nas ocekuje u narednom periodu

Ocekivani bh. ekonomski rast tokom 2011. iznosi 2,41 posto. Uprkos pretpostavljenoj stagnaciji ekonomije EU u 2012., projicira se da bi rast bh. ekonomije u ovoj godini trebao biti nešto niži od 2,09 posto.
Tokom 2013. i 2014. ocekuje se daljnji bh. realni ekonomski rast od cetiri i 4,76 posto respektivno.
Navodi se to u "Perspektivama za period 2011.-2014. godine", dokumentu koji daje pregled predvidjanja najznacajnijih ekonomskih kretanja u BiH, a koji je Direkcija za ekonomsko planiranje BiH pripremila na osnovu analiza kretanja ekonomskih trendova BiH. Uzeti su u obzir medjunarodni faktori koji utjecu na ekonomski razvoj naše zemlje.
Ovo je analiticki dokument koji je napravljen za potrebe rada Vijeca ministara BiH i zasnovan je na zvanicnim podacima statistickih sistema i agencija u BiH.
U tom dokumentu, objavljenom prije nekoliko dana, navodi se da bi stopa rasta industrijske proizvodnje tokom 2011. mogla iznositi oko pet posto u odnosu na prethodnu godinu, a projekcija DEP-a za njen rast u 2012. revidirana je sa sedam na 3,5 posto. Snažniji oporavak vecine industrija u EU ocekuje se tokom 2013. godine, što ce utjecati na oporavak industrijske proizvodnje u BiH, s procjenom godišnjeg rasta od oko sedam posto u odnosu na 2012.
Broj zaposlenih u prvih devet mjeseci 2011. iznosi 694.500 i manji je nego u istom periodu 2010. godine, dok je prosjecna neto placa viša nego u istom periodu prethodne godine. Broj zaposlenih u 2012. mogao bi stagnirati na nivou iz 2011., dok se oporavak tržišta rada u BiH ocekuje u 2013., odnosno 2014. godini. Nominalne neto place mogle bi biti uvecane do 2,9 posto na godišnjem nivou u 2012., do 3,1 posto u 2013. i 3,7 posto u 2014. godini - navodi se u "Perspektivama".
Snažan rast cijena tokom 2011. uzrokuje ocekivanu inflaciju u BiH od 3,7 do cetiri posto na godišnjem nivou. Rast cijena u 2012. trebao bi biti sporiji nego 2011. godine, dok je pretpostavljena inflacija u ovom periodu 1,9 posto na godišnjem nivou. Kretanje cijena za 2013. i 2014. zasnovano je na pretpostavkama o stabilnim cijenama eksternih faktora, pa se pretpostavlja umjerena inflacija u BiH.

Cetvrtak, 5. Januar 2012
U Prijedoru oskrnavljen spomenik logorašima iz Drugog svjetskog rata

Clanovi Opcinske organizacije SUBNOR-a Prijedor i šira javnost osudili su vandalski cin skrnavljivanja spomen-obilježja posvecenog zatocenicima logora iz Drugog svjetskog rata na prostoru nekadašnje prijedorske ciglane, javio je dopisnik Agencije ONASA.
Predsjednik ove organizacije Veljko Rodic izjavio je da je u posljednje vrijeme ucestalo skravljenje i uništavanje spomenika iz Drugog svjetskog rata i naglasio da pocinioci ovog vandalskog cina trebaju biti pronadjeni i adekvatno kažnjeni.
Spomen-obilježje, autora prijedorskog akademskog vajara Alije Rešica, podignuto je 1985. godine u znak sjecanja na zatocenike logora koji je bio otvoren od kraja jula 1942. godine do kraja aprila 1943. godine i u kojem je prema sacuvanim dokumentima bilo zatoceno 4.886 muškaraca, žena i djece, od kojih su mnogi po njegovom zatvaranju deportovani u logor smrti Jasenovac.
Avaz

Srijeda, 21. Decembar 2011
"Djevojka monstrum" sinoc locirana u Prijedoru

Monika Simonovic, poznatija pod nadimkom "Djevojka monstrum" uhapšena je sinoc u Prijedoru, saznaje "Dnevni avaz" iz više izvora u policijskim agencijama.
Simonovic u ratu udala za zloglasnog Gorana Jelisica Adolfa, kojeg je Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora zbog užasnih zlocina nad Bošnjacima. Navodno su imali i dijete.
Prema prvim informacijama, Monika je otkrivena pracenjem telefonskih poziva, a uhapšena je u kuci u Prijedoru gdje je živjela u vanbracnoj vezi sa suprugom i djetetom!
Nezvanicno, ona je ranije duže vremena živjela u Srbiji pod lažnim imenom. Najvjerovatnije u Nom Sadu. Policijsko-obavještajne agencije zapazile su njen boravak u našoj zemlji, te je duže vrijeme pratile.
Ona je sinoc uz jake mjere sigurnosti dovezena u stanicu policije u Brckom i u trenutku zakljucenja ovog broja bila je na kriminalisticko-tehnickoj obradi.
Inace, iako je djelovala kao djevojcica, Simonovic je, zajedno sa Jelisicem, u zloglasnom logoru Luka u Brckom 1992. godine pocinila užasna nedjela. Prema opisima preživjelih, ona zatocenicima bukvalno kukama vadila oci i cupala grkljane!
Radila je ono što niko ne bi radio u onim godinama. To je djevojcica koja je imala samo ime žensko. To nije bila žena, to je monstrum bio - opisivali su bivši logoraši.
Prije nekoliko godina pred Pravosudnim institucijama Distirkta na šest godina osudjen je Monikin brat Konstantin Simonovic, koji svoju kaznu izdržava u Foci.
Inace, Monika Simeunovic rodjena je, pretpostavlja se, 1974. godine u Brckom, kao vanbracna kci Vere Simeunovic i Bore Ilica. Konstantin Simeunovic Monikin polubrat, jedno je od cetvoro ili petoro Verine vanbracne djece.
Vera Simeunovic vodila je tokom rata ozloglašenu kafanu-bordel Westfalia, u kojoj su seksualno zlostavljane djevojcice i žene nesrpske nacionalnosti.
Avaz

Nedelja, 11. Decembar 2011
Apokalipsa sela Ališici 1942-1992.

Selo Ališici, smješteno izmedju Sanskog Mosta i Prijedora, stjecajem nesretnih okolnosti vezanih uz posljednji i pretposljednji rat, nikada nije bilo zaobidjeno od zlih ljudi, dželata i rušitelja. Podsjecanje na 1992. je bolno.
U krvavu dramu upisana je i mlada, pricaju svi, prelijepa žena, 32-godišnja Mediha Ališic koju su cetnici iz susjednih Rasavaca prvo obešcastili, a onda i ubili u kuci, pred njenim maloljetnim sinovima. Njen suprug Alija, sin rahmetli Kemala, unuk hodže Alije Ališica, borac Sedmog korpusa, nikada se nije vratio na ruševine oskrnavljenog kucnog praga. Oženio se i danas živi u Sanskom Mostu.
Do 13. septembra 1992. ubijeni su još i Edhem i Rasma Delic te Razija Ališic. Oko stotinu duša u Ališicima danas se nerado sjeca te užasne 1992. No, skrivene u magli bolnih sjecanja najstarijih žitelja ovoga sela žive i slike krvavog februara 1942.
U dvije uske catrnje (bunara), kao duhovi u utrobi zemlje, leže kosti 27 strijeljanih Ališicana, od toga 21 Ališic, dvojica Mašica, jedan Dizdarevic, jedan Halimovic i jedan Pašalic. Zlocinacka centrifuga iz februara 1942. ponovila se u kružnoj historijskoj paraboli u Ališicima 50 godina kasnije. A kako izgledaju fakti apokalipse iz šovenskog plesa februara 1942. nad Ališicima?
U knjizi "Staromajdansko podrucje u NOB-u" partizanskog hronicara Milana Indjica, na strani 94. piše kako su partizani u zoru 14. februara u Ališicima napali domobrane koji su se predali. Zarobljenim domobranima govorili su Djurin Predojevic, Rade Erceg i Vlado Prošic o ciljevima NOB-a, o "bratstvu i jedinstvu" i borbi protiv okupatora. Nakon toga domobrani su pušteni i otišli su ka Sanskom Mostu.
Tada je jedan skriveni domobran smrtno ranio Lazu Latinovica, desetara, nakon cega je pocelo paljenje kuca, pojata i ubijanje civila. Partizanska komanda na celu s Djurinom Predojevicem (narodnim herojem, oženjenim Bošnjakinjom, prije posljednjeg rata umro u Teslicu, op. a.) stigla je da utvrdi tragicni ishod. Ubijeno je 27 nedužnih civila. Ališici su spaljeni do temelja.
Muharem Ališic imao je 12 godina tog februara 1942. Našu ekipu koja je posjetila Ališice, odveo je do zlokobnih catrnja, u centru sela. Prva, Huse Ališica, duboka 17, druga Smaila Ališica od 13 metara.
U Husinu catrnju bacani su ljudi nakon što su pobijeni. Ovdje je i hodža Alija Ališic, otac Kemalov. Zaklan je na džamijskim stepenicama. Ne znam koliko ih je u ovoj catrnji, ali na vrhu je ostao Suljo Ališic, sin Ibre. Imao je 25 godina. Snijeg je bio do pasa, sjecam se, Sulju smo izvadili i ukopali pred džamijom - prica nam Muharem.
Na pitanje jesu li partizani pocinili pokolj nad civilima koji su skoncali u catrnjama, Muharem odricno maše glavom. Bili su to tzv. partizani. Srpski aforisticar bi primijetio - otišli u cetnike, a vratili se iz partizana. Predvodio ih je Milan Ljuboja iz Oštre Luke, oficir JNA koji je nakon rata živio u Beogradu.
U memoriji sela istina o 14. februaru 1942. je ovakva: Ališice su napale komšije iz Koprivne, Brdara, Oštre Luke, Usoraca, Ništavaca, Rasavaca i Zecova. Ubijani su noževima i puškama, paljeni, neki su nastradali u bijegu od hladnoce...
Ubijene su, da sakriju zlocin, potrpali u jednu catrnju, a kada su je napunili do vrha, pronašli su još jednu, dvadesetak metara dalje. Noc ranije, bez istrage, na seoskom putu strijeljano je sedmero Bošnjaka iz Ališica od iste jedinice!
Partizanski povjesnicar Indjic napisao je da je preživjelo stanovništvo Ališica bilo "iznenadjeno ovim postupkom", a "još više su bili iznenadjeni sami partizani (citat istog autora)"!? Ostalo je mnogo toga mracnog i nejasnog. Prema pisanju Indjica, egzekutori 27 civila iz Ališica, svi clanovi KPJ, dobili su oštru partijsku kritiku (!!??), a kazna je "podebljana" usiljenim maršem kroz snijeg.
Godine 1958., na Milinom Birtu, izmedju Ališica i Sanskog Mosta, izgradjena je spomen-kosturnica za 21 poginulog borca i 168 žrtava fašistickog terora. Dvadeset šest godina kasnije, na Milinom Birtu niklo je veliko spomen-obilježje za 179 poginulih boraca i 668 žrtava fašistickog terora. Upisani su svi osim mucki pobijenih civila Ališica.
Kemal Ališic, sin ubijenog ališickog hodže Alije, zatražio je tada od vlasti da se nad Husinom i Smailovom catrnjom upišu i imena 27 ubijenih Bošnjaka i da im se napravi spomen-ploca. Kemala je milicija odvela u zatvor u Lušci Palanku, odakle se vratio šuteci do kraja života o tom iskustvu. Umro je prije posljednjeg rata, ne docekavši da se kosti njegovog oca i ostalih žrtava iznesu na dnevno svjetlo i dostojnu ukopaju.
U sanskom i prijedorskom kraju otvorene su na stotine masovnih grobnica iz posljednjeg rata. Ališicani se stidljivo, poput krivaca (!?), pitaju da li bi bilo umjesno, dragi Bože, da se konacno, 70 godina kasnije, na lice zemlje iznesu i kosti 27 nevinih ljudi iz kriptopartizanskog martirija, februara 1942.?
Smajo (Osmana) Pašalic iz Oštre Luke, Hasan i Ibrahim Mašic iz Kamengrada, Huzeir (Hadžalije) Ališic, Alija (Ibre) Ališic, Himzo (Ibre) Ališic, Rasim (Hasana) Ališic, Jasam (Hasana) Ališic, Atif (Ibre) Ališic, Osman Ališic iz Ništavaca, Hamid (Sulje) Ališic iz Ništavaca, Ibro (Sulje) Ališic, Muho (Ibre) Ališic, Ibrahim (Salke) Ališic, Suljo (Agana) Ališic, Bejza (Salke) Ališic, Fajko (Ibrahima) Ališic, Hamid (Ahmeda) Ališic, Salko (Agana) Ališic.
Dan prije, 13. februara, bez istrage, strijeljani su Miralem (Salke) Ališic, Muharem (Alije) Ališic, Husein (Hasana) Ališic, Nazif (Halila) Halimovic, Ahmet (Sulje) Ališic, Adem (Mehe) Ališic i Mustafa Dizdarevic.
Prošle sedmice na ovim stranicama pisali smo o Smailu Pacalicu iz Oštre Luke koji je 23. jula 1992. ubijen sa sinovima Almirom i Sanelom te rodjakom Fikretom Dzaficem.
Na spisku ubijenih u Ališicima 13. i 14. februara 1942. uocava se gotovo nevjerovatna cinjenica, ali istinita - jedini ubijeni Pašalic je Smajo Pašalic, sin Osmana! Smajo Pašalic koji je ubijen 1992., naime, dobio je ime upravo po svom tragicno nastradalom amidži. A, sudbine su im, u razmaku od pola stoljeca, bile iste.
Avaz

Petak, 9. Decembar 2011
Reagovanje – Saopštenje za javnost

Stranka za Bosnu i Hercegovinu Prijedor, u vezi službene informacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske o lociranju vehabija u 14 opština entiteta RS medju kojima je i Prijedor, i reagovanja Medžlisa IZ Prijedor na istu, izdaje saopštenje za javnost:

" Stranka za Bosnu i Hercegovinu Prijedor daje punu podršku Medžlisu IZ Prijedor i u cijelosti podupire zahtjeve Medžlisa IZ Prijedor iznešene u reagovanju na informaciju MUP-a RS.
Službenu informaciju Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske o lociranju vehabija u 14 opština entiteta RS medju kojima je I Prijedor, a koju je potpisao ministar Stanislav Cadjo, smatramo smišljenom provokacijom vlasti RS-a. Smatramo ovo dodvoravanjem Madjunarodnoj zajednici te da se generalno loš odnos prema povratnicima podignu na još viši nivo diskriminacije prije svega prema Bošnjacima a što na kraju dovodi do tog da se povratnici suocavaju sa vrlo ozbiljnim rizicima. Želimo da podsjetimo da je MUP RS slicnu informaciju plasirao prije nekoliko godina, kada je grupa povratnika iz okoline Dervente bila optužena za lagerovanje oružja, što se brzo pokazalo netacnim.Krajem prošle godine je takodjer u vrijeme mjeseca Ramazana MUP RS hapsio Bošnjake u Bosanskom Novom i sutradan ih puštao bez bilo kakvih dokaza.Vlasti u RS-u, ucestalo a u cilju dnevnih politika i prikrivanja ekonomskih problema, kreiraju ovakve ili slicne afere koje ce pažnju javnosti odvratiti s egzistencijalnih problema svih gradjana. Takvim aktivnostima stvara se nesigurnot, podstice medjuetnicka i medjureligijska netolerancija umjesto da budu garant bezbjednosti svih gradjana RS-a.MUP RS-a zatvara oci pred paradama cetnickih organizacija širom RS-a, necini ništa da rasvijetli napade na objekte povratnika, objekte Islamske vjerske zajednice, na povratnicka Udruženja koja se bave pitanjima procesuiranja ratnih zlocina i tako dalje. Naravno da Ministarstvo ima obavezu da brine o sigurnosti svih gradjana i reaguje na sve što bi moglo tu sigurnost narušiti ali mora voditi racuna da u toku svojih aktivnosti ne ulijeva strah medju one koji nicim to ne zaslužuju. Takodjer smatramo da je zabrinjavajuci i odnos medija u RS-u prema ovome izvještaju. Režimski mediji u RS-u nekorektno izvještavaju te manipulišu javnost sa neprovjerenim informacijama, nicim ne dokazujuci navode osim neuvjerljivim anketama. Tražimo od vlasti Bosne i Hercegovine a posebno vlasti RS-a, da zaustave zastrašivanje i nepotrebnu medijsku hajku na povratnike u RS, a u isto vrijeme sve koji su se ogriješili o zakon po bilo kom osnovu izvede pred lice pravde.
Tražimo od ministra Cadje da podkrijepi svoj izvještaj konkretnim podatcima ili u suprotnom da podnese ostavku na mjesto ministra u Vladi RS-a.

U Prijedoru , 09.12.2011 Stranka za Bosnu i Hercegovinu

Srijeda, 7. Decembar 2011
U BiH izdato vise od milion biometrijskih pasosa

Više od milion gradjana Bosne i Hercegovine ima biometrijski pasoš, cije posjedovanje im omogucava slobodno putovanje u zemlje Europske unije.
Povodom izdatog milionitog pasoša danas je direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Siniša Macan simbolicno urucio specimen bh.biometrijskog pasoša šefu Delegacije EU u BiH i specijalnom predstavniku EU u BiH Peteru Sorensenu.
Macan je podsjetio da se vec dvije godine izdaju biometrijski pasoši, a da je BiH u bezviznom režimu oko godinu dana, te da se sam proces za koji je zadužena IDDEEA provodi bez problema.
Izrazio je nadu da ce Agencija i u narednom periodu, uz pomoc Europske komisije i svih institucija u BiH, nastaviti uspješan rad na sistemu idenfikacionih dokumenata.
Sorensen je izrazio zadovoljstvo zbog izdatih milion, kako je naglasio, sigurnih pasoša u BiH, na osnovu kojih je EU mogla dati „zeleno svjetlo“ za putovanje bez viza.
„Ovo je najopipljiviji rezultat dobre saradnje vlasti BiH i EU. Posebno nam je drago da su sredstva i fondovi EU, potrošena na ovaj projekt, dobro iskorišteni. Nadamo se da ce se ova dobra saradnja nastaviti i da ce izdavanje licnih karata takodjer napredovati“, naglasio je Sorensen.
Sve to su, naglasio je, jako kompleksna pitanja i treba ih raditi s velikom pažnjom.
Izrazio je nadu i da ce o pitanju licnih karata u BiH uskoro biti uspjeha.
„Nadam se da ce s ovim dokumentima gradjani BiH moci slobodno putovati i da ce im biti olakšano pružanje razlicitiih usluga“, zakljucio je Sorensen nakon današnje posjete sjedištu IDDEEA-e u Banjoj Luci.

Ponedeljak, 5. Decembar 2011
Odvratna i opasna informacija MUP-a manjeg entiteta

Sarajevo, 05. Decembar 2011. (MINA) - U povodu zvanicne informacije Ministarstva unutrašnjih poslova manjeg entiteta o lociranju navodnih vehabija u 14 opcna toga entiteta, Služba za odnose s javnošcu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdala je saopcenje za javnost u kojem se kaže:
-Zvanicna informacija Ministarstva unutrašnjih poslova manjeg entiteta koju je potpisao ministar Stanislav Cadjo, u medijima objavljena 04. 12. 2011. godine, prema kojoj su osumnjiceni za teroristicke aktivnosti muslimani u svim mjestima gdje je zabilježen imalo znacajniji povratak, kao što su Janja, Kozarac; Bratunac, Srebrenica i ostala spomenuta mjesta, te u kontekst terorizma dovodjenje džamija, ramazana, iftara i drugih legitimnih aktivnosti Islamske zajednice i muslimana predstavlja sraman, odvratan i opasan cin koji mora naici na odlucnu osudu svih domacih i medjunarodnih politickih predstavnika.
U informaciji Stanislava Cadje se ne spominje cetnicki pokret, odnosno nasljednici i cuvari tradicije masovnih koljaca i ubica muslimana u Bosni i Hercegovini i Sandžaku tokom Drugog svjetskog rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine. Cetnicka organizacija je registrirana, ima svoje organe, predstavnike i medjunarodnog je karaktera, za razliku od navodnog vehabijskog pokreta koji nije nigdje registriran, nema adrese i organa da bi se moglo govoriti o pokretu ili organizaciji. Dakako, ako postoji vehabijska organizacija ili pokret pozivamo nadležne državne organe da obznane adresu, vrijeme i mjesto registracije, organe pokreta, karakter i ostale nužne informacije.
Informaciju, u kojoj se prepoznaje opasna namjera prema muslimanima, napravilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova manjeg entiteta, dakle isto ono Ministarstvo koje je presudama Haškog tribunala i Medjunarodnog suda pravde u Hagu oznaceno da je bilo izvršilac genocida u Srebrenici 1995. godine. Jesu li se u Srebrenici 1995. godine izvršioci genocida iz sastava Ministarstva unutrašnjih poslova manjeg entiteta borili protiv vehabija, ili sada MUP manjeg entiteta priprema novi genocid u Srebrenici tako što preživjele žrtve genocida označava vehabijama i legitimnom metom za srpske ekstremiste?
Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini informaciju Ministarstva unutrašnjih poslova manjeg entiteta shvata kao ozbiljnu prijetnju i pripremu za novi genocid i progon Bošnjaka muslimana. One koji su zaboravili treba podsjetiti na primjer beogradske revije „Duga", koja je pred pocetak agresije i genocida konstantno širila strah od islama i muslimana, blatila Islamsku zajednicu i njene predstavnike, a džamije oznacavala opasnim mjestim i ezan pozivom na rat. Na takvoj medijskoj podlozi, revija „Duga" nije bila jedina, izvršena je priprema ubica i jedinica koje su krenule na Bosnu i Hercegovinu i pocinile najteže zlocine nad Bošnjacima, kao što su etnicko cišcenje, masovna ubistva, progoni i genocid.
Informacija MUP-a manjeg entiteta potvrdjuje da politika sijanja straha i pripreme novih ubica i zlocinaca ima kontinuitet što najbolje ilustriraju ovakve zvanicne propagandisticke informacije i izjave srpskih politickih predstavnika. Osudjena zlocinka Biljana Plavšic je govorila da su muslimani genetski kvaran materijal, a Milorad Dodik tvrdi kako se muslimanima ne može vjerovati i kako je neprihvatljivo da sude sudije muslimani. Nakon što je ocišcena polovina BiH od Bošnjaka muslimana, sada se priprema teren da se ocisti taj dio BiH od onih koji su se vratili, zatim da se protjeraju muslimani koji se nalaze u blizini entitetske linije, a nakon toga to što preostane malo muslimana u Bosni i Hercegovini stavi pod srpsku kontrolu. Predstavnici manjeg entiteta pokazuju da su za njih svi muslimani vehabije, da su svi muslimani za njih potencijalni teroristi, pogotovo kada dodje ramazan, kada se iftare i kada odlaze u džamiju. A kada srpska politika, ona koja baštini vrijednosti cetništva i genocida, muslimane proglasi teroristima, to znaci da se mogu ocekivati novi zlocini, ubistva i progoni muslimana.
Nažalost, muslimani i Islamska zajednica ne osjecaju samo pritiske iz manjeg entiteta, nego i od strane pojedinih medija iz Federacije BiH koji sistematski rade na kompromitaciji Islamske zajednice, širenju straha od islama, muslimana i džamija i koji po Federaciji Bosne i Hercegovine tragaju za navodnim vehabijama, a potom prave montirane izvještaje o pronalasku navodnih vehabija u našim džematima. I jedni i drugi imaju isti cilj i proizvode iste posljedice. Ova grupa medija navodne vehabije „ganja" po Federaciji Bosne i Hercegovine i „otkriva" ih u džematima i optužuje Islamsku zajednicu, dok MUP manjeg entiteta „ganja" vehabije s ambicijom da svoje istražne radnje prenese na cijelu BiH, ali i oni džamije vezuju za terorizam i vehabije. Po cijem nalogu se sprovode ove zajednicke aktivnosti protiv muslimana i Islamske zajednice?
Islamska zajednica takodjer želi ukazati muslimanima, posebno našim džematima i imamima u bošnjackoj dijaspori, na potrebu opreza, zbog postojanja bojazni da se u nekim slucajevima planski usmjeravanju pojedina lica od strane obavještajnih službi u cilju radikaliziranja i kompromitacije muslimana Bošnjaka i Islamske zajednice. Indikatvino je da je u Gornjoj Maoci bio ili jeste prisutan znatan broj potpuno nepoznatih osoba iz Srbije ili Beca a koje imaju vrlo radikalne i ekstremne stavove, kaže se u saopcenju Službe za odnose s javnošcu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ponedeljak, 5. Decembar 2011
Javno obracanje Behzada Cirkinog MUP-u manjeg entiteta

Cijenjeni Gospodine Ministre,
Nakon svih Vaših odgovora na moja uporna pitanja o defileima uniformisanih pripadnika Ravnogorskog cetnickog pokreta kroz Prijedor i druge sredine u manjem entitetu,gdje ste kazali kako sve te pojave nikako nisu imale karakter uznemiravanja javnog reda i sigurnosti gradjana, želim da Vam javno uputim pitanje po cijem nalogu i sa kim ste dogovarali informaciju o aktivnoj sveprisutnosti vehabijskog pokreta u velikom broju povratnickih naselja u kojima se ljudi, na svoj nacin i u skladu sa svojim svjetonazorom i vjerskim ubjedjenjem, mole Bogu za mir i dobro svih ljudi.
Gospodine Ministre, Vaše oglašavanje sa informacijama o „vehabijskim gnijezdima“ u Krivdica Brdu, Urijama, Vidoriji, Blagaju, Kozarcu, Hambarinama, Rakovcanima, Puharskoj, Celi/Petrovu, Dubravama, Orahovoj, Lišnji, Donjoj Mravici, Kamenici, Novoseliji, Vrbanji, Šipragama, Kotorskom, Janji, Lokvanjskoj Rijeci, Šepku, Zvornickoj Kamenici, Konjevic polju, Glogovi, Cerskoj, Suceski, Vlasenici, oznacavaju sredine u kojima se u znacajnoj mjeri desio povratak prognanog bošnjackog stanovništva nakon tragedije devedesetih godina.
Tada su bili prognani samo zato što se ni po kom osnovu nisu uklapali u velikosrpski koncept za kojeg se borilo sredstvima zbog kojih se i danas odgovara pred Medjunarodnim sudom za ratne zlocine u Den Hagu.

Vaše oglašavanje u medijima gdje navodite da se u gore navedenim mjestima „pod okriljem lova i pcelarstva vrše obuke u rukovanju vatrenim oružjem“ od strane militantnog vehabizma ima dvojaku ucinkovitost, gospodine Ministre. Sa jedne strane markirate sva lovišta gdje vrijedne pcele povratnicke obnoviše svoje domove nakon svog stradanja u devedesetim, a sa druge širite strah kod njihovih sugradjana srpske nacionalnosti od krvožednih vehabija koji su „tu - tik uz nas“.
Cemu to vodi, gospodine Ministre?!
Da li je to Vaš licni doprinos borbi protiv terorizma ili ga na taj nacin podsticete sa skrivenim interesima eventualnih narucioca ovog Vašeg licemjernog oglašavanja na ovu temu?!
Koji su to Vaši premjeri pod kojima odredjena grupa ili individualac ugrožava javni red, mir i sigurnost gradjana?!
Još uvijek mi je teško za povjerovati da jedan minstar Vlade manjeg entiteta narušava njen Ustav u kojemu stoji kako su „Srbi, Bošnjaci i Hrvati, kao konstituitivni narodi, Ostali i gradjani, ravnopravni i bez diskriminacije...“, i da se tako grubo krši pitanje te ravnopravnosti bojenjem diskriminirajucim bojama povratnickih bošnjackih sredina, a istovremeno se kroz zakonske nedorecenosti pravdaju militantna paradiranja pripadnika Ravnogorskog cetnickog pokreta koje povratnici smatraju vidljivom i opipljivom prijetnjom.
Da li je ovo još jedna konstrukcija pritiska na povratnike sa ciljem da se isti uznemire i uvide kako im je pretijesno u manjem entitetu?
Uz želju da se i iz Vaše politicke opcije podrži donošenje Zakona na nivou države Bosne i Hercegovine kojim se kaže kako se zabranjuje rad svakog oblika organizovanja koji ima za cilj ili osnovu bilo kakav diskriminirajuci oblik, šovinisticko-fašisticki predznak ili tradiciju, djelovanje koje ugrožava gradjane po bilo kom diskriminirajucem osnovu na citavom prostoru Bosne i Hercegovine, tražim od Vas i da se javno izvinete svim povratnicima od Vas markiranih povratnickih sredina i da se time ogradite od tvrdnji koje kažu da ste licno Vi kao prvi covjek MUP-a , te iste sredine oznacili kao potencijalne sredine u kojima se njeguje „vehabijsko neprijateljstvo“ koje treba „lincom ili kamenom“ preduprijediti.
Istovremeno pozivam sve državne institucije Bosne i Hercegovine, medjunarodne organizacije i njihove predstavnike, kao i predstavnike vlasti manjeg entiteta, da uz odlucnu borbu protiv terorizma, pošalju i jasnu poruku poštovanja ljudskog dostojanstva, vjerskih sloboda i prava svih gradjana Bosne i Hercegovine, bez obzira na njihovu vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost.
U teroristicku prijetnju podrazumijevam i sve organizacije koje na bilo koji nacin, svojom tradicijom i ideološkim temeljom, vrše diskriminaciju ljudi po bilo kojem obliku njihove pripadnosti.
Samo na taj nacin je moguce stvoriti široki front svih gradjana Bosne i Hercegovine u borbi protiv terorizma.
Gospodine Ministre, Vaša skora javna rijec je selektivan i diskriminirajuci nacin koji produbljuje problem i nikako ne doprinosi ozdravljenju društva opterecenog balastom nedave tragicne prošlosti, te na taj nacin doprinosi jacanju terorizma protiv kojeg se, po Vašoj tvrdnji, zdušno borite.

S postovanjem
Narodni poslanik u NSRS, Behzad Cirkin

Nedelja, 4. Decembar 2011
Mektebsko druženje povodom Jevmi Ašure: Najljepši glas ilahija

U džematu Donja Puharska, iza jacije namaza, 3.12.2011 (subota), povodom mubarek Jevmi ašure, održano je mektebsko takmicenje ucaca ilahija i kasida u organizaciji dvaju medžlisa Prijedor i Kozarac. Ucešce u takmicenju je uzelo petnaest mektebskih polaznika iz deset džemata sa podruca dvaju medžlisa. Domacin ovogodišnjeg takmicenja je bio džemat Donja Puharska sa glavnim imamom prof. Merzukom ef. Hadžirušidovicem, koji je prisutne imame, ucesnike i njihove roditelje pocastio predavanjem u vezi Jevmi ašure. Takmicare je ocjenivao žiri, koji je bio u sastavu dvojice glavnih imama, sa još nekoliko imama sa podrucja dva medžlisa, a predsjednik žirija i strucni konsultant je bio gospodin Netko Kazic. Na kraju takmicenja ašere je proucio Mirsad ef. Hodžic, a dovu za hajirli druženje je procio glavni imam medžlisa Kozarac, prof. Amir ef. Mahic. Pobjednici takmicenja su dobili novcane nagrade a svi ucesnici su bili simbolicno pocašceni. Cilj ovog takmicenja, prvog ovakve vrste kod nas, jeste bio svojevrsno traženje naše omladine sa talentom izvodjenja ilahija i kasida, i zato jeste bilo internog karaktera, ali prvenstveno i medjusobno druženje kandidata, tj. mektebske djece.

Prvih šest mjesta, shodno bodovanju žirija, na takmicenju izvodjaca ilahija i kasida su:
1. Krantic Semir - Kamicani Kozarac
2. Celikovic Naida - Hambarine Prijedor
3. Softic Ajdin - Kamicani Kozarac
4. Duratovic Arnes - Bišcani Prijedor
5. Kazic Adna - Zagrad Prijedor
6. Bahonjic Muhamed - Brdjani Kozarac

Pored ovih ucešce su uzeli i sljedeci mektebski polaznici:
Bahonjic Zinajda iz Brdjana, Kozarac; Muherina Sara i Zenkic Adela iz D. Puharske, Prijedor; Blaževic Velid iz G. Puharske, Prijedor; Ališkovic Sara i Džamastagic Šejla iz Rakovcana, Prijedor; Trnjanin Anes iz Trnopolja, Kozarac; Garibovic Almedin iz Ujedinjenih džemata, Kozarac; i Zukic Erna iz Zagrada, Prijedor.
Zahvaljujemo se i ovim ostalim kandidatima koji su ovaj put samo uzeli ucešce i nadamo se njihovom boljem nastupu u sljedecim prilikama.
Foto: Mirsad Duratovic
Text: IZ Prijedor

Petak, 25. Novembar 2011
Novogodišnja čestitka reisu-l-uleme

Povodom nove muslimanske 1433. god. reisu-l-ulema dr. Mustafa Ceric je uputio cestitku u kojoj se kaže:
Draga braco i sestre,
Prije dvadeset dana muslimani širom svijeta dostojanstveno su obilježili blagdane hadždža i kurbanskog bajrama. Sa današnjim (petak 25. 11. 2011) zalaskom sunca muslimani obilježavaju pocetak Nove muslimanske/hidžretske 1433. godine prema lunarnom racunanju vremena. Dakle, petak na subotu je mubarek noc, a subota je prvi dan mjeseca muharrema, što doslovno znaci „sveti mjesec" u kojem je zabranjeno prolivanje ljudske krvi, u kojem je zapovjedjeno poštivanje ljudskog života i ljudske casti.
Nakon 13. godina poslanicke misije u Mekki, koja je imala samo jedan cilj, a to je da potakne ljude na razmišljanje o Jednom Bogu, kao najuzvišenijoj Istini, Allahov Poslanik Muhammed, a.s., je dobio zapovijed od Boga da svoju misiju islama - mira i pomirenja medju ljudima - širi dalje u Medini. Taj cin putovanja iz Mekke u Medinu, tj., taj duhovni prijelaz od mekkanske Istine do medinske Pravde muslimani su nazvali Hidžra a to oznacili kao najvažniji trenutak u životu Allahovog Poslanika i povijesti muslimana. Dakle, pocetkom muslimanske ere nije oznacen Alejhisselamov rodjendan (mevlud), niti prva Božja Objava (wahy), niti osvajanje Mekke (feth), niti Alejhiselamova smrt (wefat), vec je pocetkom muslimanske ere oznacen najuzvišeniji cin za covjeka, a to je bratimljene zavadjene brace. Dakle, Hidžra je zbratimila zavadjena plemena Evsa i Hazredža u Medini. Hidžra je spojila srca muhadžira sa dušama ensarija i tako zauvijek napisala svetu zapovijest: ljudi su braca , a solidarnost medju njima njihov je spas i sreca.
To je glavna poruka Hidžre - da se zavadjeni pomire i da se medju ljudima oživi solidarnost.
Ako se ta dva zahtjeva Alejhiselamove hidžre ozbiljno shvate, onda nece biti muslimanskih izbjeglica u svijetu, nece biti prolijevanja muslimanske krvi u Iraku, Afganistanu, Libiji, Jemenu, Siriji, Egiptu i nece biti siromašne djece.
Naravno, ako i mi ovdje ozbiljno shvatimo težinu hidžretskog imperativa o bratskom pomirenju i bratskoj solidarnosti, onda nam se nece dogoditi genocid, nece nam se džamije rušiti, i nece nam djeca u svijet odlaziti. Onda cemo svi ovdje ostati i umjesto muhadžiri, svi cemo ensarije biti - brinuti se o nezbrinutim i pomagati nemocnima.
Zato treba da svi dobro upamtimo: nama - bosanskim muslimanima, nema drugog puta vec da budemo svi zajedno kao braca, kao ensarije jedni drugima, jer jedino jedinstveni možemo ovdje opstati.
U duhu tog našeg bratstva i solidarnosti sa dovom Allahu da nam podari pamet i mudrost da se medjusobno volimo, poštujemo i pomažemo, od srca cestitam Novu muslimansku 1433. godinu svim muslimanima i muslimankama u domovini i dijaspori, kao i svim muslimanima u svijetu.
Neka Allahu Uzvišeni podari mir i srecu cijelome svijetu!

Novije vijesti  Stariji upisi

Ulaz